Till skillnad från tidigare moderatledare håller Anna Kinberg Batra sitt sommartal nu i början av juni. Tidigare har moderatledare hållit sommartal i augusti och använt dem som ett avstamp inför den politiska höstsäsongen.
För Kinberg Batra blev det första sommartalet mer som en avslutning på en vår som varit ganska turbulent för henne. Debatten om Decemberöverenskommelsen har stundtals rasat i partiet och många moderater har öppet kritiserat uppgörelsen, som hjälper Stefan Löfven kvar vid makten.
Men nu ser det ut som att den interna maktkampen är över och att Anna Kinberg Batra har avgått med segern. Diskussionen om Decemberöverenskommelsen har blivit ett första test för henne som partiledare.
”Det nya utanförskapet”
Sommartalet på Mosebacke i Stockholm kretsade mest kring jobben, skolan och välfärden. Hon beskrev det som hon kallar det nya utanförskapet som den stora samhällsutmaningen de kommande åren – om människor med bristfällig eller ingen utbildning som har svårt att ens få det enklaste arbete. Men hon lanserade inga politiska förslag för att minska detta utanförskap.
Hon beskrev också utförligt att gamla svenska värderingar om strävsamhet och arbete behövs lika mycket i dag för att möta den nya tidens utmaningar. Men inte heller här presenterade hon några konkreta politiska förslag.
Allmän förskola från två år
Det gjorde hon dock när det gäller välfärden. Jämställdhetsperspektivet är ofta närvarande i hennes tal och i dag presenterade hon två nya förslag om förskolan. Det handlar om både mindre barngrupper och allmän förskola redan från två års ålder.
Det innebär att föräldrar redan när barnet har fyllt två år får 15 avgiftsfria förskoletimmar per vecka. Syftet är att föräldrar, framför allt kvinnor som ofta är mest hemma med barnen, ska få bättre förutsättningar att kombinera arbete med familjeliv.
Vill nå kvinnliga väljarna
Inget av förslagen är kontroversiellt, och lär inte skapa någon större debatt. En förklaring till utspelet är att Anna Kinberg Batra har siktet inställt på kvinnliga väljare. Det är kvinnorna som ska lockas till Moderaterna. Samtidigt visar dagens utspel att Moderaterna ska fortsätta befinna sig i den politiska mitten. Efter tidigare utspel under våren om försvaret och integrationspolitiken väljer hon nu fokus på välfärd och jämställdhet.
Även Fredrik Reinfeldt hade ambitionen att partiet skulle stärka sin ställning i välfärdspolitiken. Men ju längre han satt som partiledare desto mer kom han att förknippas med ekonomi och arbetsmarknad. Vill Anna Kinberg Batra på allvar ompositionera partiet i den här frågan är det en lång och mödosam väg som väntar.