Analys: Magdalena Anderssons svåra utmaningar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Magdalena Andersson har skäl att fira när hon i dag väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna. Men vägen till att bli Sveriges första kvinnliga statsminister kan utvecklas till en rysare. Och det är bara en av flera utmaningar som väntar henne som ny partiledare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När Stefan Löfven i augusti meddelade att han tänkte avgå som partiledare vid kongressen nu i höst föreställde han sig knappast den genuina osäkerhet som skulle råda när han nu lämnar sitt uppdrag. För att Magdalena Andersson ska kunna efterträda honom även som statsminister måste både Centerpartiet och Vänsterpartiet lägga ner sina röster i den avgörande statsministeromröstningen.

Och hittills har de inte gett besked om hur de ska göra. Centerpartiet har bland annat krävt ett uppluckrat strandskydd, vilket Miljöpartiet motsätter sig, medan Vänsterpartiet för fram krav på att de planerade förändringarna av lagen om anställningsskydd (las) ska skjutas upp till efter valet.

Trots att läget just nu verkar vara genuint osäkert talar dock mycket för att både Centerpartiet och Vänsterpartiet till slut kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Inget av partierna lär ha något större intresse av att hösten övergår i en regeringskris som också kan leda till ett extraval med tio månader kvar till nästa ordinarie riksdagsval.

Andersson kan bli historisk

Väljs Magdalena Andersson till statsminister blir hon historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men utmaningarna är många.

Det handlar inte minst om att vända Socialdemokraternas nedåtgående trend i opinionen. Det handlar inte bara om allt sämre valresultat de senaste valen, det handlar också om att historiska kärnväljare som LO-medlemmar i allt större utsträckning röstar på Sverigedemokraterna.

Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer får Socialdemokraterna 25,6 procent, vilket är en tillbakagång även jämfört med det historiskt svaga valresultatet från 2018.

Men att vända denna trend uppåt är ingen enkel uppgift. På Socialdemokraternas partikongress vill många ombud föra politiken åt vänster för att locka tillbaka väljare som flytt. Efter flera år av kompromissande, både med Miljöpartiet och med Centerpartiet och Liberalerna, finns en intern oro att Socialdemokraterna accepterat alltför långtgående kompromisser. Det handlar inte minst om de kontroversiella förändringarna av las.

Socialdemokraternas problem är också att man under åren i regeringsställning tappat väljare till både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Att vinna tillbaka dessa väljare kräver sannolikt helt olika politiska budskap.

Fortsatt samarbete innebär fler kompromisser

Men en ny partiledare kan inte enbart tänka på profileringen av det egna partiets politik. Regeringssamarbetet med Miljöpartiet sätter tydliga gränser. Tänker sig Magdalena Andersson ett fortsatt samarbete med Centerpartiet innebär det också fortsatta kompromisser med ett av riksdagens mest liberala partier i den ekonomiska politiken. Det blir också svårare för henne att driva politiska förslag alltför långt ut på vänsterkanten. Något som kanske skulle behövas för att bygga ett samarbete med Vänsterpartiet.

Som opinionsläget ser ut kommer nämligen Socialdemokraterna och Miljöpartiet med all sannolikhet att behöva stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att kunna behålla regeringsmakten efter nästa val. En mycket svår uppgift för en ny socialdemokratisk partiledare med tanke på att relationen mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet är i det närmaste djupfryst.

SVT Forum sänder direkt från S partikongress i Göteborg – följ sändningen här!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.