I den här valrörelsen lägger Miljöpartiet alla sina gröna ägg i samma korg. Efter en minst sagt skakig regeringstid är det “back to basics” som gäller. De ambitiösa försöken att ta över skolfrågan med språkröret Gustav Fridolin (MP) som främste fanbärare har inte gett någon vidare utdelning i opinionen. Bara tre procent av väljarna tycker att MP har bäst skolpolitik, enligt Novus. Ett minst sagt klent resultat för ett parti som basat över utbildningsdepartementet i fyra år.
”Behövs en tydlig politisk konflikt”
Miljö-och klimatfrågan är ett betydligt säkrare kort för riksdagens fjärde största parti. Från att ha varit utmanade av Centerpartiet är MP återigen det parti som har högst förtroende i frågan. Den har också klättrat på listan över väljarnas viktigaste frågor. Och här är det Isabella Lövin (MP) som spelar huvudrollen.
Men som alltid behövs en tydlig konflikt för att en politisk fråga riktigt ska få fäste i en valrörelse. Kanske särskilt angeläget i en fråga som alla partier säger sig prioritera. Och här har Miljöpartiet fastnat för flygskatten.
Att den retar upp alliansen blev tydligt i höstas när flygskatten var en av de skatter som alliansen hotade med misstroendeförklaring för att stoppa. Det lyckades finansminister Magdalena Andersson manövrera sig ur och sedan april betalar alltså svenskarna.
400 kronor extra för solsemestern i Thailand.
Vill höja flygskatten ytterligare
Men om Miljöpartiet får bestämma så ska skatten höjas ytterligare. Det blev resultatet efter vårens kongress då ungdomsförbundet, påhejade av tre tunga riksdagsledamöter, tog strid för fördubblad flygskatt. Partiledningen sa nej med motiveringen att man först måste få ett brett folkligt stöd för den nyss införda skatten. Men särskilt ledsna över att det argumentet inte köptes av kongressen var partiledningen knappast. Några segrar måste ju ombuden få på alla kongresser och med det här beslutet kan partiet framstå som ännu lite mer offensiva i kampen för klimatet.
Och vill man skicka den signalen spelar det mindre roll att flygskatten bara har blygsamma effekter på koldioxidutsläppen.
Att en majoritet av väljarna säger nej är föga förvånande. Det är med förlov sagt, inte särskilt vanligt att väljarna svarar “Ja tack, gärna” på frågan om de vill betala mer i skatt. Att nära 40 procent ändå gör det när det gäller flygskatten visar att Miljöpartiet kanske ändå är något på spåret.
Om inte annat så har de fått ännu en anledning att debattera sin profilfråga med sina gröna konkurrenter i Centerpartiet.