På måndagen tilltog kritiken mot generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Dan Eliasson har som högste chef för landets centrala krismyndighet rest utomlands på semester mitt under pandemin. Detta trots att rekommendationerna är att man ska avstå icke nödvändiga resor. Saken har förvärrats ytterligare av att han själv hävdar att resan varit ”nödvändig”, vilket lett till ytterligare kritik mot honom.
Oppositionen i riksdagen är dock tyst. Sannolikt för att flera företrädare för andra partier på likartade sätt tänjt på de regler och rekommendationer som gäller. Kritiken mot Dan Eliasson förs i stället fram av framför allt debattörer och ledarskribenter.
Regeringen hoppas att han avgår självmant
Att döma av kommentarsfälten på sociala medier finns också en omfattande folklig vrede över Eliassons agerande. Denna våg av kritik kommer sannolikt att tvinga bort Eliasson från posten som MSB-chef.
Regeringen hoppas att han ska avgå självmant. Gör han inte det kan regeringen omplacera honom och/eller skilja honom från uppdraget på MSB. Tredje alternativet är att han sitter kvar som generaldirektör, men då måste regeringen uttala sitt förtroende för honom och just nu känns det inte särskilt troligt.
Dessutom är det svårt att se att Eliasson ska kunna fungera som högste chef för MSB under den fortsatta coronapandemin. Hans semesterresa och hans kommentarer efteråt har allvarligt skadat förtroendet för både Eliasson själv och för myndigheten. Det är därför svårt att se hur Eliasson ska kunna reparera den skadan under den fortsatta pandemin.
Påverkar trovärdigheten i råden
MSB är en av de centrala aktörerna i den svenska coronahanteringen. Eliassons agerande påverkar trovärdigheten i de råd och rekommendationer som utfärdas till allmänheten.
På torsdag eller fredag ska inrikesminister Mikael Damberg (S) ha ett möte med Dan Eliasson för att diskutera frågan med honom. Det kan bli början till slutet för Eliassons karriär som MSB-chef.
Det är svårt att se att Damberg efter det mötet kan möta medierna och allmänheten med att ge Eliasson fullt förtroende. Det skulle sannolikt leda till en ny våg av kritik, och denna gång inte enbart mot Eliasson utan minst lika mycket mot regeringen.
Ställer ministrarnas agerande i skymundan
Skulle en djupt ångerfull Dan Eliasson dessförinnan be om ursäkt och klä sig i säck och aska skulle möjligen hans chanser att få sitta kvar öka, men frågan är om ens det skulle räcka.
Annars har Dan Eliasson helt dragit sig undan offentligheten sedan hemkomsten från Kanarieöarna. Efter det beramade uttalandet att resan var ”nödvändig” har han gjort sig oanträffbar. Det har riktat fokus på regeringen och frågan om den har förtroende för sin generaldirektör. Eliassons problem har därmed också blivit regeringens. Och i förlängningen står även förtroendet för regeringen på spel i hur man hanterar den här frågan.
Men det finns inte bara negativa effekter av detta för regeringen. Uppmärksamheten tidigare under julhelgen kring Stefan Löfvens turer i Gallerian i Stockholm och Morgan Johansson utflykt på mellandagsrean i Lund har till exempel helt trängts undan från mediernas rapportering.
Nu är all uppmärksamhet i stället riktad mot Dan Eliasson, medan ministrarnas agerande har kommit i skymundan. Det kan vara ytterligare en faktor som till slut beseglar Eliassons öde, och som dessutom kan ge bilden av att regeringen agerar med handlingskraft.