Finansministern vill nu ha bort kortsiktiga riskkapitalbolag ur de svenska skolorna. Anders Borg har (M) länge försvarat att alla typer av företag skall få driva skolor. Men nu vill han ha nya regler:
– Jag tycker att den ägarprövning vi skall göra, bör landa i att det är långsiktiga uthålliga och kompetenta ägare. Det tycker jag talar för att det inte bör vara riskkapitalbolag på det nuvarande sättet i framtiden.
I dokumentären ”Skolfesten” som visades i SVT igår, granskades bland annat John Bauerkoncernen som gick i konkurs i juni. Filmen avslöjade hur 200 miljoner av skolpengen gick till räntor på lån, istället för till undervisning fram till konkursen . Det framgick också att myndigheter länge kritiserat brister i undervisningen hos John Bauer men ändå gett företaget tillstånd att starta nya skolor.
Länge försvarat riskkapitalister
Anders Borg har tidigare varit tämligen obekymrad om riskkapitalister som ägare till friskolor. Så sent som i september i år försvarade han i riksdagen tämligen oreserverat att olika aktörer skulle få driva skola. I en interpellationsdebatt svarade han på upprörda frågor i riksdagen, om hur skattemedel via skolpengen gått till vinster och riskkapitalbolag, just apropå John Bauerkonkursen.
– Är det okej? Är det bra användning av skattemedel ? – frågade socialdemokraten Peter Persson som varit kommunalråd i John Bauergrundaren Rune Tedfors hemkommun Jönköping.
– Det är väl självklart att man skall ha avkastning på insatt kapital, svarade Anders Borg.
– Det är väl självklart att privat verksamhet skall inhandlas till offentlig sektor. Det är jättemärkligt att säga att vi just i några branscher inte kan acceptera lönsamhet. Lönsamheten är en hörnsten i en marknadsekonomi, precis som fri etablering är det.
Se över privat ägande
Men nu säger finansministern helt andra saker. Anders Borg vill att den ägarutredning som nu ser över regler för privat ägande i välfärden utformar tuffa kriterier kring långsiktighet, uthållighet och kompetens, när den ansvariga myndigheten avgör vilka som får driva skolor.
Idag ägs allt fler stora skolkoncerner av riskkapitalister. Det gäller till exempel Baggium/Praktiska. Engelska skolan, och så den verkliga jätten, Academedia med Vittra, Pysslingen, NTI-gymnasiet och att 20-tal andra skolkedjor. Academedia ägs av Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, som har fonderna i skatteparadiset Guernsey.
Vill han då stoppa dessa ägare?
– Man skall ha långsiktighet, man skall ha kompetens. Jag tycker väl också att man skall betala sina skatter. Då får man se om riskkapitalbolagen kan uppfylla det, säger Anders Borg.
– Men som vi nu bedömer så kan man ju ifrågasätta om dom klarar dom här lämplighetskriterierna.