Att Arbetsförmedlingen ska reformeras slogs fast i januariöverenskommelsen. Privata aktörer ska ta över matchningen av arbetssökande och regeringen utreder även om kommuner ska ta över Arbetsförmedlingens roll på orter där privata aktörer inte etablerar sig.
Arbetsförmedlingens roll är att utbilda människor och se till att de kommer till orter där det finns arbeten. Det ansvaret kan inte kommunalpolitiker ta. Det ligger inte i deras intresse att utbilda människor så att de sen flyttar från kommunen, säger Anders Borg.
”På tok för svag”
Anders Borg varnar också för att kommunalisera Arbetsförmedlingens uppdrag kan få konsekvenser.
-Det kan få katastrofala effekter nu när vi har ett läge där väldigt många människor kommit till Sverige och på grund av bostadsmarknaden hamnat i områden där arbetsmarknaden är på tok för svag.
Den tidigare finansministern är också kritisk till privatiseringen av tjänster som Arbetsförmedlingen i dag står för.
– Jag tror inte att vi kan ha privata aktörer som i Eskilstuna eller Flen verkligen kan uppfylla den rollen. Det fungerar för Stockholm, Göteborg och Malmö men inte för de regioner som har en tuffare ekonomi. Där måste det vara ett nationellt ansvar.
”Har inte fungerat bra”
Anders Borg menar dock att det ligger en hel del i kritiken mot Arbetsförmedlingen.
– Arbetsförmedlingen har inte fungerat bra och det finns berättigade kritik mot den. Det finns säkert anledning att göra en bred översyn. Men att rusa fram en reform när vi sedan 1920-talet haft modellen att Arbetsförmedlingen är nationell – just därför att det finns en intressemotsättning mellan rörlighet och kommunerna.
– Då tror jag inte att man ska göra den typen av snabba reformer. Jag tycker det är illa genomtänkt.