Anders Borg ansvarade för Sveriges ekonomi under finanskrisen 2008. I en ny intervju i Politikbyrån säger han att det är alldeles för tidigt att börja prata om att det är på väg att blåsa upp till kris, trots inflationen och ökade bensin- och matpriser.
Trots det har han ett par råd till Mikael Damberg, som i dag har samma jobb.
– Till att börja med skulle jag redan nu förorda att man starkt förbereder sig även om jag inte är säker på att det blir en kris. Skulle Mikael Damberg nu gå in i en ekonomisk kris som finansminister då tror jag han själv förstår att det blir väldigt mycket arbete under en lång period, det finns ju inget alternativ. Det är väldigt krävande med kriser för alla som sitter i beslutsfattande situationer, säger Anders Borg i Politikbyrån och fortsätter:
– Det är också viktigt att fokusera på vad som är långsiktigt nödvändigt. Är det något medskick man ska ge till Damberg är det väl att det vore bra om det finns en strukturell inriktning på politiken.
Rådet från Stefan Ingves
Anders Borg berättar om ett råd han en gång fick av riksbankschefen Stefan Ingves.
– Under en kris får man nöja sig med några timmars sömn per natt eftersom det hela tiden pågår så många förlopp. Att sova – som vanliga människor uppfattar ”att sova” – det gör man ju inte riktigt.
Oväntade hyllningen
Anders Borg anser att Sverige är ett mer robust land i dag, och att vi kommer så bättre pall för en eventuell finanskris. Han hyllar också både sitt eget arbete – och duon Stefan Löfven/Magdalena Andersson.
– Det gjordes betydliga strukturreformer, inte minst av Reinfeldts regering men sedan också av Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Det finns dock några orosmoln på himlen, enligt Anders Borg:
– Och det är så klart hushållens skuldsättning. Den har fortsatt att öka under de här åren. Man ska dock samtidigt påpeka att banksystemet är mycket starkare än 2008. Vi har ju tvingat bankerna att öka sin kapitaltäckning och vi har ändrat regelverket så att vi har pressat dem ifrån den mest riskfyllda verksamheten. Tidigare var det ju kortsiktiga vinster som var styrande för allting.