Tegnell om kritiken mot minskad testning: ”Han har uppenbarligen inte läst på”

Uppdaterad
Publicerad

Att vaccinerade inte längre rekommenderas att testa sig kan göra det svårt för myndigheterna att ha koll på smittspridningen av covid. Det menar professor Björn Olsen, som varnar för att detta kan leda till en ny topp med fler svårt sjuka.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell slår tillbaka mot kritiken.

– Han har uppenbarligen inte läst på om vad vi rekommenderar, säger han i SVT:s Aktuellt.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, är en av dem som kritiserar Folkhälsomyndighetens beslut att fullvaccinerade, från 1 november, inte längre behöver testa sig vid symtom.

– I och med att det är en helt ny situation och vi börjar tappa vaccinationstäckning bland många av de äldre, så kan vi mycket väl få se en ganska stor och kraftig topp med vaccinerade som insjuknar. Har vi då ingen aning om hur stor smittspridningen är i samhället så kanske vi helt enkelt släpper den lös för mycket. Då kanske känsliga blir utsatta helt i onödan.

Coronapandemin

Björn Olsen är en av 22 forskare som i dag skriver på DN Debatt att beslutet strider mot WHO:s rekommendationer om att ”testa varje misstänkt fall”.

– Vi kommer famla i blindo, och vi kommer se effekten av den bristande testningen i form av ökat antal inlagda på sjukhus, svårt sjuka och till och med dödsfall, säger Björn Olsen, som även får medhåll av epidemiolog Tove Fall i Aktuellt.

”Tittar på toppen av ett isberg”

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte oroad över att myndigheten skulle tappa kontrollen.

– Han har uppenbarligen inte läst på om vad vi rekommenderar. Vi fortsätter att rekommendera att man ska testa alla som behöver sjukhusvård. Vi kommer också att fortsätta testa väldigt mycket i smittspårningen, så det kommer fortfarande att testas väldigt många personer, säger Anders Tegnell. 

Han menar att det finns många andra sätt att titta på smittan utan att provta, samt att det även i dagsläget finns många smittade som aldrig testas. 

– Vi vet att vi hela tiden tittar på toppen av ett isberg. Och vi har blivit väldigt bra på att följa toppen och se vad det innebär när det förändras.

Effekt klingar av 

I flera länder rapporteras nu om hur smittan ökar. Storbritannien, som lyfte sina restriktioner för tre månader sedan, är nu återigen ett av de hårdast drabbade länderna i Europa.  

En av flera möjliga förklaringar är att man i ett tidigt skede hade många vaccinerade och att effekten nu börjar försvinna.

Anders Tegnell säger att det är svårt att veta hur snabbt vaccinet klingar av.

– Siffrorna är inte helt entydiga, det klingar av men hur fort det går varierar väldigt mycket.

I Sverige har nu 84,6 procent av befolkningen (16 år och äldre) fått minst en vaccindos. Över 80 procent av befolkningen (16 år och äldre) har fått två doser och är färdigvaccinerade. I både Storbritannien och Sverige är den stora utmaningen att nå de sista 20-30 procenten som ännu inte är vaccinerade, menar Tegnell.

– Det är grupper som tar betydligt längre tid att nå, som kräver bättre och mer information och det tar längre tid.

Folkhälsomyndighetens nya scenarier

Folkhälsomyndigheten har tagit fram scenarier för utvecklingen av covid-19 i Sverige som sträcker sig från den 20 oktober år 2021 till den 20 januari 2022. Alla de tre framtagna scenarierna pekar på en fortsatt smittspridning under hösten och vintern, men i olika omfattning.

  • Scenario 0: Utgår från en liten ökning av kontaktintensiteten, vilket leder till en fortsatt smittspridning. 
  • Scenario 1: Utgår från en måttlig ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en viss ökad smittspridning, enligt beräkningarna ungefär 2 500 rapporterade fall om dagen under december och januari. Fler personer kommer att behöva sjukhusvård, men på betydligt lägre nivåer än under samma period för ett år sedan. 
  • Scenario 2: Utgår från en stor ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en betydande ökning av smittspridningen, med knappt 5 000 rapporterade fall om dagen under december och januari enligt beräkningarna. Detta scenario bedöms som mindre troligt. 

Källa: Folkhälsomyndigheten, TT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet