Foto: TT

Anders Tegnell: ”Privata sammankomsterna som driver smittan”

Uppdaterad
Publicerad

Privata sammankomster och fester driver på den skenande smittspridningen av covid-19 i landet. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det genomgående temat är det här med social samvaro, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i Sverige. De senaste sju dagarna fram till igår hade 19 390 personer testats positivt.

Nu kommenterar Anders Tegnell smittspridningen.

– Vi ser absolut en dramatisk ökning av antalet fall och det måste vi ta på allvar. Och det har vi också gjort, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att vi är väldigt långt ifrån den situation vi hade i våras. Vi har 10-15 procent av den smittspridning vi hade då.

Yngre driver på smittspridning

Enligt Anders Tegnell är det främst i åldersgruppen 20-60 år som smittan sprids och han efterlyser nu ett större ansvarstagande i den gruppen.

– Det är lite olika. Men det genomgående temat är det här med social samvaro, privata fester, fester i samband med arbetsplatser och studier. Det måste vi försöka skjuta framåt ett antal veckor nu så vi kan lugna ner det här, säger han.

På fråga om kollektivtrafikens roll i smittspridningen, och hur han ser på de ansvarigas agerande, svarar han:

– Nu vet jag att man gör så mycket man kan. Men återigen ska vi inte hamna i fokus att kollektivtrafiken är vårt stora problem. Vårt stora problem är den privata samvaro där vi träffar personer vi inte träffar annars. Sedan är det bra att undvika trängsel i andra sammanhang men det är de privata sammankomsterna som driver smittan just nu, säger Anders Tegnell.

Ser ingen ökad risk med Vasaloppet

På torsdagen blev det även klart att Vasaloppet arrangeras nästa år. Anders Tegnell uppger att han inte ser någon direkt fara ur smittspridningssynpunkt.

– Inte jämfört med om man hade gjort det som man vanligtvis gör. Alla sammankomster innebär risker och det är väldigt viktigt att man tänker på det hela tiden och definitivt inte ger sig iväg på den typen av aktiviteter om man är det minsta sjuk. Det finns ett individansvar även vid de tillfällen, säger han.

– Vi har haft en dialog med dem hur vi kan göra på ett rimligt sätt. De har, tycker jag, hittat väldigt mycket innovativa vägar för att minska trängseln. Det blir inga masstarter, utan man sprider ut starterna över en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.