I Tyskland har andelen coronasmittade ökat igen, bara dagar efter att förbundskansler Angela Merker gav besked om att lätta på restriktionerna – museer, lekplatser och kyrkor har öppnat igen och för en vecka sedan fick hundratals elever gå tillbaka till skolan.
Men det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) har ökat till 1,1, enligt Tysklands federala smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet (RKI). Ett R-tal över 1 innebär att smittspridningen tilltar. Så sent som i fredags bedömde RKI att värdet låg på 0,83.
”Omfattande första våg”
Att vi får se en stark andra våg i Sverige tror inte statsepidemiolog Anders Tegnell på.
– Risken är betydligt mindre eftersom vi har haft en mer omfattande första våg. Jag vet inte exakt men en stor andel av vår befolkning är drabbad, har haft sjukdomen och är immuna. Men länder som snabbt gick in med väldigt hårda åtgärder, finns det ju väldig många kvar som kan bli smittade, säger Tegnell till SVT och fortsätter.
”Ingen sjukdom som kommer försvinna”
Trots att andra vågen i Sverige sägs bli mildare menar Tegnell att coronaviruset kommer komma tillbaka.
– Det här är ingen sjukdom som kommer att försvinna. Utan det kommer krävas åtgärder hela tiden för att hålla den borta. Eller borta tror jag aldrig att man kan hålla den, utan snarare hålla den på en rimlig nivå, säger Anders Tegnell.
Fem nya dödsfall inrapporterades under söndagen, vilket innebär att nu har 3 225 människor avlidit med covid-19 i Sverige. Tegnell menar att utvecklingen i Sverige just nu är stabil.
– Det är en rätt lugn utveckling. Det är lite upp och ned men inga tecken på att vi rasar iväg åt något håll, säger Anders Tegnell.