Foto: TT

Anders Ygeman vill göra om terrorlagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat sig för att göra en total översyn av den svenska terrorlagstiftningen. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer en utredning att tillsättas i början av nästa år och vara klar 2018.

– Vi behöver en effektivare och överskådlig terrorlagstiftning för den har kommit till i flera etapper och är lite av ett lapptäcke.

Regeringen förbereder just nu utredningen som ska se över den svenska terrorlagstiftningen. Enligt inrikesminister Anders Ygeman är målet att få en enhetlig straffrättslig lagstiftning som blir effektiv och värnar om den personliga integriteten.

Ygeman hoppas att översynen kommer att kunna leda fram till att fler kan dömas för terrorbrott.

– Det skulle kunna bli en följd att fler skulle kunna dömas och att det blir tydligare var gränserna för det lagliga området går.

Finns det då också risk för att personer oskyldigt anklagas för terrorism?

– Tvärtom tror jag, om du får en överskådligare och tydligare lagstiftning så blir det också både enklare att döma och enklare att försvara sig mot falska anklagelser.

”Mycket glädjande”

Advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar beslutet om en översyn av lagstiftningen.

– Det är mycket glädjande och vi välkomnar det. Advokatsamfundet har önskat det sedan lång tid tillbaka och skälet till det är att det är en väldig svåröverskådlig lagstiftning. Den är svår att tillämpa och det gäller för alla såväl åklagare domare som advokater och det har att göra med att definitionen av terroristbegreppet inte är enhetlig.

Kan den då bli mer rättssäker om den ses över?

– Absolut, den kan både bli mer rättssäker och mer effektiv.

”Oklart vad regeringen menar”

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är inte lika positiv. I ett uttalande säger han att det är ”oklart vad regeringen menar med att åter sätta igång en utredning kring terrorlagstiftning när vi precis kompletterat lagstiftningen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.