Andersson och Marin möter pressad Scholz

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen deltar Magdalena Andersson (S) och hennes finska kollega Sanna Marin i överläggningar med den tyske förbundskanslern Olof Scholz, som fått hård kritik hemma i Tyskland för sin naiva inställning till kriget i Ukraina.

– Scholz har försvagats enormt på grund av sin otydlighet, både vad gäller sanktioner och vapenleveranser, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick i Morgonstudion.

Mötet sker på Scholz initiativ och äger rum på slottet Meseberg norr om Tysklands huvudstad Berlin.

Scholz och hans regeringen vill bland annat höra hur Andersson och Marin ser på säkerhetspolitiken i och med Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom står Sveriges och Finlands eventuella medlemskap i Nato och vilken roll de i så fall kommer att spela högt i kurs på mötesagendan. Likväl som frågor om vilket skydd Tyskland och andra Natoländer kan erbjuda under övergångsperioden.

Enligt Christoffer Wendick lär statsministrarna därtill ha som mål att ”öppna Tysklands ögon” för Rysslands aggressiva beteende.

– Tyskland har vaknat upp de senaste två månaderna då man tidigare varit helt fel ute och bedömt risken från Rysslands som låg. Tyskland ser nog Sverige och Finland som länder som sitter inne på expertkunskap om Ryssland som man gärna vill höra mer av, för att kunna fatta nya beslut i ett nytt säkerhetsläge.

Scholz får hård kritik i Tyskland

Trots att Tyskland fattat beslut om att leverera vapen till Ukraina och att rusta upp det nationella försvaret, något som var otänkbart före invasionen, har Scholz och hans regering fått hård kritik för sin naiva inställning till kriget och Ryssland.

– Scholz har försvagats enormt på grund av sin otydlighet, både vad gäller sanktioner och vapenleveranser. I stället har det tyska miljöpartiet De grönas ministrar, i hans regering, stärkts eftersom de varit mycket tydligare och tuffare, säger Christoffer Wendick.

Inga planer på att resa till Ukraina

Scholz har sagt att han inte har några planer på att resa till Kiev, dit flera stora ledare rest den senaste tiden för att visa solidaritet med Ukraina.

Enligt förbundskanslern själv beror beslutet på att Tysklands president, Frank-Walter Steinmeier, nekades att resa till Ukrainas huvudstad med motiveringen att han har för nära band med Ryssland.

– Det står i vägen. Det går inte, sade Scholz i en intervju med det tyska public service-bolaget ZDF på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.