”Ändringen i Ebo-lagen är en halvmesyr”

Publicerad

Ebo-lagen har kritiserats länge för att den leder till ökad segregation. Flera kommuner väljer nu att utnyttja det nya undantaget för att inte behöva ta emot asylsökande alls.

– Vi vill sända en signal att det är bättre att välja en annan kommun, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.

Ebo, lagen om eget boende, infördes 1994 och ger asylsökande rätt att ordna eget boende istället för att bo på flyktingförläggning.

Kritiken mot lagen har varit stor och i januariöverenskommelsen beslutades att från 2020 ska 32 kommuner få göra undantag och peka ut särskilt utsatta områden där asylsökande inte får bo om de vill behålla sin ersättning.

”Borde gått ännu längre”

Men kommunalrådet i Kristianstad, Pierre Månsson, tycker inte att ändringen är tillräcklig.

– Den här lagstiftningen är en halvmesyr som borde ha gått ännu längre, säger han i SVT Aktuellt.

Han menar på att även om problemen är större i de speciellt utsatta områdena så berör det hela Kristianstad.

– Hela vår kommun är enormt ekonomiskt ansträngt på grund av det flyktingmottagande som har varit, säger Pierre Månsson.

”Viktigast för Sveriges framtid”

Boel Godner (S) kommunalråd i Södertälje har länge velat avskaffa ebo-lagen helt, men hon kommer inte göra som Kristianstad.

– Vi ser inte hela Södertälje som ett social utsatt område. Ebo-lagen och ett dåligt mottagande av flyktingar har byggt upp de utsatta områdena där gängkriminalitet har vuxit fram och där barn inte får samma start som andra. Låt oss fokusera på det nu. Det är det viktigaste vi kan göra för Sveriges framtid just nu, säger hon.

”Gör allt för att inte ta emot flyktingar”

Hon förstår att andra kommuner som Malmö och Kristianstad tänker agera annorlunda.

– De har rika kommuner runt sig som gör allt för att inte ta emot några flyktingar och om de måste göra det så försöker de så snabbt som möjligt skicka dem till andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.