Ann Linde: ”Fortsätter arbeta under högtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolitiska rådet har på onsdagen haft ytterligare ett möte med anledning av Nord Stream- läckorna i Östersjön.

– Vi fortsätter att arbeta under högtryck för att reda ut vad det är som har skett och vilka konsekvenser det får, säger utrikesminister Ann Linde (S).

På mötet deltog Försvarsmakten, Kustbevakningen, Säpo och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

– Övergångsregeringen och de berörda myndigheterna fortsätter att arbeta under högtryck för att reda ut vad det är som har skett och vilka konsekvenser det får, för att vi fortsatt ska kunna vidta nödvändiga åtgärder, säger Ann Linde.

Inte säkerställt vem som är ansvarig

Ann Linde säger att bedömningen är att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan början av 1980-talet.

– Detonationerna i Nord Stream 1 och 2 måste naturligtvis också ses i ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa och i vårt närområde, säger Ann Linde.

En förundersökning om grovt sabotage kring läckorna, som uppstått i svensk och dansk ekonomisk zon, pågår, och den misstänkta brottsplatsen har spärrats av.

– I dagsläget kan vi inte säkerställa vilken aktör som är ansvarig, säger Linde och betonar samtidigt att de misstänkta sabotagen inte bör ses som ett militärt hot mot Sverige.

Tas upp på EU-möte

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att hon kommer att ta upp läckorna på Europeiska rådets informella möte i Prag på fredagen.

– Det är viktigt att den här frågan hanteras bland EU-länderna eftersom det handlar om Europas energiförsörjning, säger hon.

Situationen kommer även att diskuteras på ett Nato-möte i nästa vecka, enligt Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Avfärdar ryskt krav

Rysslands vice utrikesminister Sergej Versjinin sade på onsdagen att ryska myndigheter bör vara representerade i utredningen av de misstänkta sabotagen. Hans krav avfärdas dock av justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det vi gör här är en normal förundersökning inom ramen för det svenska regelverket. Det omgärdas av sträng förundersökningssekretess och att släppa in ytterligare aktörer i förundersökningen tror jag är olämpligt, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.