Annie Lööf direkt efter tisdagens möte med Centerpartiets riksdagsgrupp. Foto: Claudio Bresciani/TT

Analys: Annie Lööf har nyckeln till makten – och hon vet om det

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Annie Lööf har avgörandet i sin hand – och hon vet om det. Vill Stefan Löfven sitta kvar som statsminister måste han därför betala ett högt politiskt pris.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Centerledarens utspel på tisdagseftermiddagen fick självklart stor medial uppmärksamhet, då svensk politik har befunnit sig i ett dödläge sedan valdagen den 9 september.

Nu plötsligt fanns tillstymmelse till öppning: Annie Lööf meddelade att hon är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om ett antal mycket hårda politiska villkor uppfylls. I praktiken skulle det innebära att Stefan Löfven går med på att driva borgerlig politik, regisserad av Centerpartiet.

Ska ses som ett utgångsbud

Ett orealistiskt politiskt bud med enda avsikten att tvinga Löfven att tacka nej för att därmed legitimera Centerpartiets nej-röster i en kommande statsministeromröstning?

Nej, förmodligen inte. Annie Lööfs utspel ska snarare ses som ett första utgångsbud till Socialdemokraterna. Att hon tar i rejält med alla partiets mest högerliberala förslag beror främst på två saker: Hon vill visa Löfven att hon inte tänker sälja sig billigt, och hon vill visa borgerliga väljare att hon står fast vid en borgerlig politik.

Riskerar att bli förvisade till läktaren

Stefan Löfven är självfallet medveten om att han måste betala ett högt pris för Centerpartiets stöd. Utan Annie Lööfs 31 mandat i riksdagen kan han glömma statsministerposten. Tackar han nej till Annie Lööf riskerar han också att driva henne tillbaka i M-ledaren Ulf Kristerssons famn. Och skulle Centerpartiet, som en konsekvens av detta, i förlängningen säga ja till en M/KD-regering, som också tar stöd av Sverigedemokraterna, riskerar Socialdemokraterna att förlora allt inflytande under överskådlig tid i svensk politik. Alliansen och Sverigedemokraterna har nämligen 60 procent av mandaten i riksdagen och skulle Centerpartiet i slutändan acceptera SD-stöd, ja, då kan det nya politiska landskapet vara både satt och etablerat för lång tid framöver. Med en sådan maktkonstellation skulle alltså Socialdemokraterna vara förvisade till läktaren.

Flera av kraven rent motbjudande för S

Allt detta vet förstås både Stefan Löfven och Annie Lööf. Hennes digra kravlista kommer ändå att vara svårsmält för honom. Men notera att hon idag inte velat specificera på vilket sätt Socialdemokraterna måste uppfylla den. Det är sannolikt där kommande förhandlingar tar vid. En ny budget ska snickras ihop, ändringsbudgetar tas fram.

Men frågan är om Socialdemokraterna anser att det är värt att acceptera hennes krav? I ena vågskålen finns förstås regeringsmakten och möjligheten att i grunden splittra den borgerliga Alliansen. I andra vågskålen finns en rad för Socialdemokraterna motbjudande politiska förslag, till exempel Annie Lööfs krav på omfattande liberalisering av arbetsrätten. Och att införa mer av marknadshyror är nästan lika tabu. För att inte tala om lägre ingångslöner på arbetsmarknaden eller kraftigt sänkta skatter.

Debatt inom arbetarrörelsen är att vänta

Allt detta är en rad beska piller Löfven måste svälja, eller i vart fall visa sig vara beredd att svälja, om han ska kunna sitta kvar vid regeringsmakten. Men räkna med debatt inom arbetarrörelsen. Ett av Centerpartiets förslag är att alla företag med upp till 50 anställda helt ska undantas från turordningsreglerna. LO lär knappast göra vågen.

Ett annat skäl till att Annie Lööf går ut så hårt är att visa alla borgerliga väljare att hon sakpolitiskt håller fast vid de löften hon gav i valrörelsen.

Centerpartiet är ett borgerligt parti, som ligger långt till höger i flera politiska sakfrågor. Att Annie Lööf ändå överväger att släppa fram Stefan Löfven beror enbart på att hon vill stoppa Sverigedemokraterna från inflytande och då finns inget annat alternativ i dagens parlamentariska läge.

Lööf förebygger för att mildra eventuell svekdebatt

Men då gäller det också att visa de borgerliga väljare som röstade på Centerpartiet i valet att hon även i dag står upp för Centerpartiets politik. En förhoppning är att detta ska mildra den svekdebatt som lär komma om hon slutligen släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Den långa kravlistan innebär också att bollen åter hamnar i knäet hos Löfven. Väljer han att tacka nej blir det svårare att lägga skulden på Annie Lööf för den utdragna regeringsbildningen.

Det som pågår nu är alltså ett komplicerat politiskt spel med höga insatser. Skulle samtalen mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna misslyckas, då kommer Stefan Löfven att falla i nästa veckas planerade statsministeromröstning. Då tar Sverige ytterligare ett steg närmare ett extraval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.