Redan i mars förra året anmäldes mannen till interna utredningar av en enhetschef. Misstanken var att han hade beviljat uppehålls- och arbetstillstånd på felaktiga grunder.
Men det skulle dröja först till efter sommaren innan utredningen inleddes.
Migrationsverket granskade åtta misstänkta ärenden som mannen hanterat. I sju av fallen ansågs han felaktigt ha beviljat uppehålls- och arbetstillstånd till de sökande och deras familjemedlemmar.
Totalt handlar det om 41 personer.
– Det finns också misstanke om att personen har tagit emot betalning för att utföra de här tillstånden, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.
Uppgift: Tog betalt för tillstånd
Under utredningens gång fick nämligen Migrationsverket ett anonymt tips om att mannen tagit betalt för att bevilja arbetstillstånd. Enligt tipsaren ska ett tillstånd ha kostat flera hundra tusen kronor.
Men interna utredningar har inte kunnat konfrontera mannen med anklagelserna eftersom han sa upp sig på egen begäran i höstas.
– Migrationsverket tittar nu på om de beviljade tillstånden ska återkallas, säger Carl Bexelius.
Nekar till alla anklagelser
SVT har sökt den misstänkte som inte återkommit. I ett mejl till myndigheten svarar han dock på anklagelserna.
Han skriver att han fattat beslut i närmare 1 000 ärenden och att han säkert kan ha gjort några fel på grund av stress och press från ledningen. Men han nekar till att det skulle vara avsiktligt eller att han skulle ha tagit betalt för det.
Förra veckan togs fallet upp av Migrationsverkets personalansvarsnämnd som beslutade att anmäla mannen misstänkt för tjänstefel, tagande av muta samt även dataintrång eftersom han ska ha gjort otillåtna slagningar i myndighetens datasystem.
– Det är allvarliga uppgifter som polis och åklagare bör utreda närmare, säger Carl Bexelius.
Fakta: Sju fall – 41 personer
Migrationsverket lyfter fram sju av mannens ärenden, som totalt berör 41 personer, där felaktiga uppehålls- och arbetstillstånd ska ha beviljats.
• Samma dag i juli förra året ansökte tre personer om arbetstillstånd och angav samma byggföretag som arbetsgivare. Även 16 familjemedlemmar omfattades av de tre ansökningarna. Enligt Migrationsverkets granskning finns det flera indikationer på att det kan handla om skenanställningar.
• I augusti inkom tre identiska ansökningar där samma företag inom markarbete angavs. 13 familjemedlemmar omfattades utöver de tre huvudsökande. “Det finns ingen som helst utredning i ärendet”, skriver Migrationsverket och menar att det kan handla om skenanställningar.
• Mannen beviljade tillstånd för en person och fem familjemedlemmar i februari förra året. Efter granskning slår Migrationsverket fast att “arbetsgivaren är ökänd inom arbetstillstånd för skenanställningar” och att ansökan borde ha avslagits direkt.