Bild på Zarabutik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en lista över toalettbesökare”. Hör de anställdas vittnesmål i klippet från Aftonbladets granskning. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Anställda vittnar om arbetsvillkoren på Zara: ”Man är deras slav”

Uppdaterad
Publicerad

Att jobba på klädjätten Zara beskrivs av som ett fängelse där de anställda klockas under toalettbesök.

En granskning av Aftonbladet visar allvarliga brister i arbetsmiljön.

– Vi tycker att det är under all kritik, säger Martin Nyberg, avtalssekreterare på fackförbundet Handels.

Aftonbladets program ”200 sekunder” har granskat klädföretaget Zara genom att intervjua 39 anställda och före detta anställda om arbetsförhållandena på företaget.

En av de anställda berättar att hon under hela sitt arbetspass fick stå i en upptejpad ruta och packa upp kläder.

– Skulle jag lämna rutan var jag tvungen att be om tillåtelse.

Anställda uppges även ha utsätts för mobbing av högre chefer på företaget. De ska klockas när de går på toaletten, flera ska ha blivit utskällda framför kunder och anställda berättar om att det är många som gråter inne på lagret.

Handels: Ovanligt många ärenden från Zara

Martin Nyberg, avtalssekreterare på fackförbundet Handels som har kollektivavtal med Zara, reagerar starkt på granskningen.

– Det är helt ovärdigt att behöva utföra sina arbetsuppgifter på det sätt som beskrivs. Det följer inte alls de olika lagar som vi har här i Sverige.

Samtidigt får Handels in ovanligt många ärenden från Zara jämfört med andra butikskedjor. I huvudsak rör det fall kopplade till den psykosociala arbetsmiljön.

– Generellt är det en utmaning med kedjor som har sitt säte utanför Sverige att företagets egna policys upplevs stå över svenska lagar och regler. Man kanske saknar kännedom och därför brister det ofta tyvärr.

Handels har kollektivavtal med Zara vilket innebär att de har skyddsombud på arbetsplatserna.

– Där har vi har en varierad erfarenhet av att man inte följer avtalet fullt ut, säger Nyberg och fortsätter:

– Efter granskningen kommer vi att besöka butikerna i större utsträckning och man är välkommen att höra av sig till oss.

SVT Nyheter har sökt Zara som inte har återkommit. Till Aftonbladet skriver butiken att ”även om vi inte känner igen bilden du målar av vårt företag [...] så är situationerna du beskriver allvarliga och förtjänar vår fulla uppmärksamhet då de inte på något vis återspeglar det företag vi är”.

om granskningen

Granskningen har gjorts av Aftonbladets program ”200 sekunder”.

39 anställda och före detta anställda har intervjuats om arbetsförhållanden på Zara. Sju av dem är anställda i dag, tolv jobbade där senaste året och 20 slutade före 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.