Den som tar Antabus hindras från att falla tillbaka in i ett missbruk då läkemedlet gör att man blir starkt illamående om man dricker alkohol.
– Antabus kan vara livsavgörande. Finns det inte på apoteket kanske man tar det som en ursäkt för att börja dricka, och då får ett återfall. Kanske efter flera år av nykterhet, säger Niklas Preger, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.
Del av större problem
Antabus är endast ett av flera exempel på den växande bristen på läkemedel i landet. Totalt 8 procent av alla läkemedel i Sverige är i dag restanmälda hos Läkemedelsverket, vilket innebär att de antingen är helt slut eller är på väg att ta slut.
– Det är en känsla av maktlöshet. Om man är van vid att skriva ut Antabus och det fungerar, man har en allians med patienten och så plötsligt finns det inte längre. Det är ju förfärligt, säger Niklas Preger.
Enligt Läkemedelsverket finns det i de allra flesta fall någon form av ersättning för den medicin som saknas. Och på Beroendecentrum i Stockholm har man ansökt om att få importera en utländsk variant av Antabus.
– Vi försöker lösa det så patienterna inte ska bli lidande, men det kan se värre ut på mindre ställen i Sverige.
I videon ovan ser du Kjell berätta om vad Antabus betytt för honom, och varför han valde att bli nykter.