Att starta nya partier tycks ha blivit en trend. 2010 var det 138 partier som ställde upp med kandidater till de politiska församlingarna. 2014 ökade det till 154. Och inför det kommande valet är i nuläget hela 258 partier registrerade hos valmyndigheten.
– Det övergripande mönstret är att de etablerade partierna har svårt att fånga upp frågor som är av lokal karaktär. Dessutom är väljarna mer trolösa i dag och rör sig emellan partierna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.
Enligt honom är det mycket möjligt att vi framtiden får se mer av lokala partier ute i kommunerna.
”Sitter inte som några nickedockor”
Jan Johansson var tidigare kommunal tjänsteman i Vetlanda. Nu är han kommunalråd och representerar det lokala partiet Vetlanda framåtanda, ett parti som i förra valet fick mer än 21 procent av rösterna i kommunalvalet.
– Vi sitter inte som några nickedockor utan vi vågar ifrågasätta, säger Jan Johansson. Framförallt så lyssnar vi på människorna. Det är väldigt viktigt att det inte är för långt avstånd mellan politiken och människan.
Avhoppade politiker startar nytt
I flera andra kommuner i Jönköpings län har det poppat upp nya lokala partier, men där är det istället avhoppade politiker som ligger bakom. I Jönköping till exempel har några av stadens ledande moderater lämnat partiet och istället startat Kommundemokraterna.
– Det är bara lokala frågor som vi kommer att driva, säger Carin Berggren från Kommundemokraterna som tidigare var moderat kommunalråd. Det handlar till exempel om trafiksituationen och det ska vara enklare att nå kommunen. Vi måste förenkla och snabba på vissa processer.
– Vi har bland annat lyckats med att få ha kvar skattekontoret i Vetlanda, säger Jan Johansson, och vi har varit framgångsrika i frågan om fler synliga poliser tillägger han.