”Så länge vi inte tar tag i det här och människor kan smuggla hundar kommer det bara bli värre”, säger Gunnel Hellman vid Tullverket. Bilderna visar hundar som en ungersk djurrättsorganisation omhändertog från uppfödare våren 2019. Foto: Privat

Antalet smugglingsärenden ökar – en hund i veckan avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste elva åren har nästan 600 smuggelhundar avlivats – det är en död hund varje vecka. Samtidigt är smugglingen av valpar ett lågprioriterat ärende hos Tullverket, som anser att samhällsnyttan är lika med noll.

– Det är fruktansvärt frustrerande, säger Gunnel Hellman, som i flera år arbetade mot just hundsmuggling.

Mellan den 1 januari 2007 och 31 december 2018 fattade Jordbruksverket 4259 beslut kring hundar som smugglats in i Sverige. Av dessa är 594 beslut om avlivning, vilket alltså betyder att en smuggelhund i veckan avlivades under den här perioden.

Samtidigt visar siffror från Tullverket hur smugglingen av hundar ökar. 2018 gjordes 145 ingripanden som innefattade 190 hundar. Det är den högsta siffran sedan 2012 då reglerna kring kontroll av dvärgbandmask och rabies lättades (2016 upptäcktes 194 hundar men i betydligt färre ingripanden än 2018).

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Enligt Gunnel Hellman, mångårig medarbetare på Tullverket, är det tveklöst så att smugglingen ökar.

– Det är så mycket pengar i det, säger hon och tillägger att mörkertalet är ”väldigt stort”.

Varför är det svårt att upptäcka smuggling av hundar?

– Det är inte svårt, det är bara det att vi inte har resurser. Det krävs mycket för att utreda de här hundarna.

”Det är jätteallvarligt”

Men det finns också en annan anledning till att Tullverket inte prioriterar djur. Jämfört med exempelvis narkotika eller vapen gör stoppade smuggelvalpar ingen samhällsnytta.

– Hundar är det sista vi tar hand om, säger Gunnel Hellman.

Hur allvarligt är läget?

– Jätteallvarligt. För det första får du in smittor, och det handlar inte bara om rabies utan många andra sjukdomar.  Det här är ju också något som gemene man kan drabbas av på stan. Det är bara en fråga om när något blir smittad, inte när. Sedan är det hemskt att behandla djur på det här sättet.

Gunnel Hellman på Tullverket minns särskilt ett fall då en äldre dam hade köpt en sällskapshund. När hennes barnbarn kom på besök för att klappa den lilla valpen högg den till. ”Det blev en stor utredning för att ta reda på om barnet hade rabies och det tar tid att få svar på de här proverna”, säger hon. Bilden visar en hund som en ungersk djurrättsorganisation har omhändertagit från uppfödare. Foto: Privat.

”Har inte resurser”

I dag har Gunnel Hellman bytt arbetsuppgifter, detta då resurserna inte räcker till.

Är du frustrerad över att inget händer?

– Ja, det är fruktansvärt frustrerande när man ser hur vanligt det är och får beskedet resurserna inte räcker.

”Det handlar också om alla dessa människor som drabbas i tron att de köpt en svensk hund... när de här hundarna sedan blir sjuka finns det inga försäkringar. Det blir både ett ekonomiskt och känslomässigt lidande”, säger Gunnel Hellman på Tullverket. Foto: Privat

Håkan Hansson, biträdande chef på gränsskyddsenheten vid Tullverket Malmö, ger Gunnel Hellman delvis rätt.

– Det stämmer att det inte leder till någon samhällsnytta. Vi har vissa prioriteringar som kommer via regleringsbrev och det är så klart narkotika, vapen och storskalig smuggling av alkohol, säger han.

”Rapporterar det självklart”

Hundar är precis som många andra varor anmälningsskyldiga, säger Håkan Hansson.

– Det är klart att vi arbetar mot att stoppa det också. Vi letar efter allt som är reglerat, därför tycker jag att det är lite krasst att säga att vi prioriterar bort hundsmuggling.

Han tillägger:

– Vi har inga aktiviteter som riktar sig mot hundar ute på kontrollpunkterna men upptäcker vi fem hundvalpar så rapporterar vi det självklart och då är det upp till en förundersökningsledare att lägga resurser på det.

Hela första delen av Dokument inifråns Älskade smuggelhund finns att se på SVT Play. Andra delen publiceras den 12 november.

Så många ärenden har Tullverket och Jordbruksverket hanterat

Jordbruksverkets siffror 2007-01-01 – 2018-12-31

Avlivningar: 595

Avvisningar: 1446

Hemisoleringar: 2038

Karantäniseringar: 181

Totalt: 4260

Tullverkets siffror:

2018

Antal ingripanden: 145

Antal hundar: 190

2017

Antal ingripanden: 96

Antal hundar: 167

2016

Antal ingripanden: 109

Antal hundar: 194

2015

Antal ingripanden: 82

Antal hundar: 122

2014

Antal ingripanden: 90

Antal hundar: 129

2013

Antal ingripanden: 113

Antal hundar: 170

Så undviker du att köpa en smuggelhund

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.  
  • Många smugglade hundar säljs via mellanhänder så begär att få träffa valpens mamma i hemmamiljö.  
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.  
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer.  
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen.  
  • Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret.  
  • Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.  
  • En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige. Detta då det är förbjudet att kupera öron och svans här.  
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokument inifrån: Älskade smuggelhund

Mer i ämnet