AP-fondens vd: ”Kan inte parera den här typen av börsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Börsen faller, inflationen stiger och räntorna är på väg upp.

– Det är inte alls lätt, säger AP-fondens vd, Kristin Magnusson Bernard.

Kristin Magnusson Bernard är vd för den första AP-fonden som förvaltar många löntagares pensionspengar. Vid årsskiftet uppmättes summan till 466 miljarder kronor. Sedan dess har börsen rasat med nästan 28 procent.   

– Kortsiktigt kan vi inte parera den här typen av börsfall, säger Kristin Magnusson Bernard, som trots allt ser fördelar i det stökiga marknadsläget.  

– Vi kan köpa när andra behöver sälja, tillägger hon. 

Känner du någon oro över det finansiella läget?  

– Jag ska alltid känna mig stressad i mitt jobb. Har man ansvar för 466 miljarder av svenskarnas pengar ska man vara stressad, säger Kristin Magnusson Bernard. 

Tänker långsiktigt

AP-fondens vd belyser också vikten av att ha en plan för fonderna och att våga tänka långsiktigt. 

– Det överskott som skapas i pensionssystemet på sikt beror ofta på affärer som vi gör som ser dåliga ut när de görs men på sikt visar sig vara fantastiska. 

– Det är inte alls lätt. Vi människor kan bli överaktiva eller lamslagna. Det behövs en plan och ett mod att våga följa den, menar Kristin Magnusson Bernard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.