Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Parterna får sköta själva och jag har full förtroende för att de kommer hitta en lösning” – Hör Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ansvarig minister: Tror att parterna kommer lösa detta

Uppdaterad
Publicerad

Införandet av EU:s arbetsdirektv har lett till stora protester bland vissa yrkesgrupper. Men enligt Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, ligger frågan inte på hennes bord, utan hos arbetsmarknadens parter.

– Parterna får sköta förhandlingarna själva och jag har fullt förtroende för att de kommer att hitta en lösning, säger hon.

I de nya kollektivavtal som Sveriges kommuner och regioner (SKR) håller på att förhandla fram ska EU:s arbetsdirektiv införas.

Detta kommer bland annat att innebära nya förutsättningar för de yrkesgrupper som ännu inte följer EU-regeln om 11-timmars dygnsvila. Yrkesgrupper som exempelvis ambulanspersonal och personliga assistenter tillämpar i dagsläget 24-timmarspass, vilket med de nya reglerna inte längre kommer att vara möjligt.

Brandmän protesterar

Om de långa arbetspassen försvinner måste flera yrkesgrupper arbeta fler och kortare arbetspass varje månad. Detta har lett till protester och hot om massuppsägningar.

Omkring 3 000 brandmän har skrivit under ett upprop mot EU:s arbetstidsdirektiv i protest mot att 24-timmarspass kan förbjudas från och med den 1 oktober när Sveriges kommuner och regioner (SKR) ändrar sina regler.

”Parterna får sköta det själva”

Sveriges jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) säger att hon har förtroende för att parterna kommer nå en överenskommelse och vill inte lägga sig i förhandlingarna.

– Jag som minister ska inte lägga mig i hur parterna förhandlar sina kollektivavtal, utan det är någonting som görs enligt den modell vi har i Sverige där parterna får sköta det själva. Och jag har fullt förtroende för att de kommer att hitta en lösning, säger hon.

Direktiv som funnits länge

På frågan om man från svenskt politiskt håll kan föra en dialog med EU kring eventuella undantagsregler för vissa branscher svarar hon:

– Det här är ju inget nytt direktiv utan det är ett direktiv som har funnits i svensk rätt 20 år, och det är ju sedan länge implementerat i svensk rätt, och jag känner fullt förtroende för att parterna kommer att kunna hitta en lösning på den här situationen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.