Polismyndigheten anmälde den tidigare regionpolischefens död till Arbetsmiljöverket då det inte gick att utesluta att dödsfallet hade ett samband med arbetet.
Utredningen pågår fortfarande, men i en underrättelse riktad till Polismyndigheten uttrycker Arbetsmiljöverket kritik mot hanteringen. Framförallt kritiseras bristen på krisstöd för Löfving i samband med presskonferensen om honom:
”Ni uppger att arbetstagaren fick stöd av kommunikationsavdelningen under pressträffen [...] Ni uppgav att han blev skjutsad hem av sina livvakter som också försökte säkerställa arbetstagarens mående och behov av stöd. Ingen annan krisberedskap var organiserad av er i samband med arbetstagarens hemgång.”
”Det är allvarligt”
Dessutom skriver Arbetsmiljöverket att polisen i sin egen arbetsmiljöutredning framför att det finns stora risker vid medieexponering.
Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, berättar att de har granskat hela händelseförloppet och att det står klart att polisen brustit.
– Det är allvarligt. Det är lika viktigt att motverka sociala risker i arbetsmiljön som fysiska. Vi vet att de kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa.
Presskonferens ”direkt kränkande”
I en egen inlaga till Arbetsmiljöverket har polisens nationella skyddsombud beskrivit presskonferensen om Löfving som ”direkt kränkande” och ”inget annat än en offentlig förödmjukelse”. Senare samma kväll, den 22 februari, hittades han död i sitt hem.
Rikspolischef Anders Thornberg ska ha varnats för att det fanns en risk att Mats Löfving skulle ta sitt liv, enligt skriftliga uppgifter till Arbetsmiljöverket. Något Thornberg själv menar inte stämmer. I förra veckan polisanmälde myndigheten sig själv.
Polisen har nu fram till den 31 augusti på sig att komma med ett yttrande, därefter ska Arbetsmiljöverket besluta eventuellt föreläggande.