Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ardalan Shekarabi (S) om visitationszoner: ”Ineffektivt”

Publicerad

Nu utreds om visitationszoner ska införas i Sverige. Det är något som SD förespråkar, men S tycker är onödigt.

– Vi har redan långtgående visitationsmöjligheter, säger Ardalan Shekarabi (S), som debatterade frågan i Aktuellt.

I december 2022 meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de tillsatt en utredning om tids­begränsade och geografiskt avgränsade visitations­zoner efter dansk modell, som åtgärd mot gängkriminaliteten.

– Vi har en väldigt allvarlig situation i Sverige, där vi ser hur kriminaliteten blir allt grövre. Nu står vi i en situation som enligt polisen själv är svår att hantera. Vi behöver fler verktyg och då kommer det här vara ett, säger ordförande i justitieutskottet Richard Jomshof (SD) i Aktuellt.

”Skillnad mellan länderna”

I en visitationszon behöver polisen inte ha en konkret brottsmisstanke för att kunna visitera någon. Metoden har använts ungefär 230 gånger i Danmark. Och polisen har bland annat kommit åt illegala vapen.

– Skillnaden är att i Sverige har polisen långtgående visitationsmöjligheter, preventiv visitation. Den svenska lagstiftningen är väldigt långtgående, jämfört med många andra länder, säger Ardalan Shekarabi (S) i Aktuellt.

”Ett av flera verktyg”

Shekarabi anser att regeringen och SD fokuserar på ineffektiva åtgärder.

– Det är inte visitationszoner som kommer hjälpa oss. Det är fler poliser. Det är inte metoder som vi importerar från andra länder med andra förutsättningar, säger han.

Richard Jomshof menar tvärt emot att visitationszoner skulle kunna bidra till att stävja den grova kriminaliteten.

– Jag säger inte att det här ensamt kommer lösa några problem, utan det är klart vi måste jobba med ett batteri av åtgärder, säger han.

Utredningen ska presenteras senast 22 januari 2024.

Se hela debatten i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.