• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Danmarks visitationszoner har polisen rätt att kroppsvisitera vem som helst liksom att undersöka väskor och fordon. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Visitationszonen – brottsbekämpande succé eller polisiär särbehandling?

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan den danska metoden vara på plats i Sverige men i Danmark går åsikterna fortfarande isär. Visitationszonen är enligt den danska polisen ett välfungerande verktyg för att bekämpa gängkriminella.

– Vi hittar ju många vapen. Men framför allt har vi sett att det tar lusten från de kriminella att färdas i området med vapen då risken att gripas ökar väsentligt i en upprättad visitationszon, säger Jonas Wybrandt polischef för Köpenhamns norra polisdistrikt.

Enligt Jonas Wybrandt beror det både på att polisen får möjlighet att vistera personer utan särskild misstanke men också att den polisära närvaron ökar när en visitationszon upprättas.

”Tycker det är jättebra”

Men att polisen får vistera utan särskild misstanke har också kritiserats. Många menar till exempel att det innebär en ökad risk för att personer med utländsk härkomst särbehandlas negativt.

– Det kan leda till ett förstärkt utanförskap och ökad polarisering, enligt socialarbetaren och den föredetta polisen Marc Johansson.

Men frågan splittrar och långt ifrån alla tycker att polisen särbehandlar när de visiterar.

– Jag tycker att visitationszoner är jättebra, säger ”Muhamed” som själv visterats flera gånger.

”Ingen forskning”

I Danmark har polisen använt sig av visitationszoner sedan 2004. Men det är bara en av många åtgärder som man satt in i Danmark under de senaste decennierna för att motverka gängkriminlitet.

Och enligt Line Lerche Mørck som är professor i kriminologi vid Aarhus universitet finns det ingen dansk forskning som specifikt kan belysa resultatet av just visitationszonen.

I december 2022 uppgav regeringen och Sverigedemokraterna att de tagit ett beslut om att utreda möjligheten till visitationszoner efter dansk modell som åtgärd mot gängkriminaliteten. Utredningen som prioriterats högt ska som senast redovisas den 22 januari 2024.

Visitationszoner

2004 infördes möjligheten för dansk polis att upprätta visitationszoner. Beslutet fattas av den lokala polischefen, politidirektøren, och kan inte överklagas. Zonen ska vara geografiskt avgränsad och beslutet gäller till att börja med i två veckor, men kan sedan förlängas i omgångar så länge polisen kan motivera det med hänvisning till specifika händelser. Polisen får rätt att stickprovsvis kroppsvisitera vem som helst som befinner sig i zonen liksom att undersöka väskor och fordon. Hittills har zonerna använts vid cirka 220 tillfällen.

Källa: Danska polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.