Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börsen, sparkontot eller amortera – Hör experterna om för- och nackdelarna med olika sparformer. Foto: TT

Tuffaste veckan på året: ”Många nallar av sparandet”

Publicerad

I väntan på januarilönen står vi inför den ekonomiskt tuffaste veckan på hela året. Julen är förbi, många har en dyr elräkning framför sig och fredagens inflationssiffra var oväntat hög.

– Många har dränerat de krockkuddar man hade. Det är inte den starten på året man vill ha, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Mycket tyder på att svenskarna har börjat ta av sitt buffertsparande. Bland nischbankerna Avanza och Nordnets dryga två miljoner kunder minskade sparandet i december och enligt SEB:s enkät sjönk snittsparandet med över 400 kronor i månaden under fjolårets sista tre månader jämfört med kvartalet före.

– Det finns många argument och förklaringar till att hushållen börjar dra i handbromsen, vilket vi inte riktigt såg under förra året, säger Américo Fernández.

Han beskriver 2022 som ett ”omställningsår” där allt förändrades till det sämre – räntor, energi- och matpriser. Förtroendet för ekonomin var ”rekorddeppigt”, men konsumtionen föll inte lika mycket som experterna hade trott.

– Många nallar av sparandet man byggt upp under pandemin när man inte kunder resa eller konsumera.

Stora skillnader inom landet

Samtidigt finns det stora regionala skillnader vilket Américo Fernández märker när han reser runt i Sverige och talar med kunder. I norr är folk mindre skuldsatta och mindre känsliga för räntehöjningar till följd av billigare bostäder. Dessutom är både elpriserna och oron för arbetslöshet lägre.

– Där skriker arbetsgivare efter arbetskraft.

Han märker också av tydliga generationsskillnader. Den yngre generationen chockades av det förändrade ekonomiska läget och har svårt att anpassa plånboken.

– Man utgick från att man skulle få reallöneökningar och starkare köpkraft varje år.

Pausa amorteringar och skippa utelunchen

Américo Fernández betonar att det inte finns någon enskild lösning om privatekonomin känns tung. Han nämner flera saker – skippa utelunchen, se över abonnemang till streamingtjänster och sälj av sådant du har i garderoben.

– Man kan prova att ha en ”vit ekonomisk månad”, att bara köpa det nödvändigaste för att hitta balansen och minska på stressen.

Det finns inte längre någon bred möjlighet att slippa amortera på bolånet, men det finns en ”ventil” som ger den som har ekonomiska svårigheter rätt att pausa betalningarna.

– Har din ekonomi drabbats drastiskt av de höga elpriserna kan du ansöka om upp till tre månaders amorteringsfrihet, säger han och tillägger att arbetslöshet och sjukdom också är giltiga skäl enligt Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.