• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varje år delar föreningen Äkta vara ut priset ”Årets matbluff” Foto: SVT

”Årets matbluff”: Sojagrädde med två procent soja

Uppdaterad
Publicerad

Varje år delar föreningen Äkta vara ut det föga smickrande priset ”Årets matbluff”. Nya pristagaren: Alpro Cuisine soya vispbar, ett gräddsubstitut som namnet till trots innehåller blott två procent soja men desto mer kontroversiell palmolja.

”En läcker växtbaserad variant till vispgrädde, speciellt framtagen för desserter. Tillverkad av högkvalitativa sojabönor.”

Så beskriver företaget Alpro sitt vegetabiliska gräddsubstitut i en text på sin sajt, där man utlovar en god och luftig touch till din favoritdessert. Men produkten har inte fallit alla på läppen, och har nu utsetts till ”Årets matbluff” för året 2019 av konsumentföreningen Äkta vara.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, i ett pressmeddelande på föreningens sajt.

Lite soja, mycket palmolja

Men vad är det då som fick närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna i Äkta varas egen omröstning att läggas på just Alpros produkt?

Om man tar sig en titt på innehållsförteckningen så framgår det att gräddsubstitutet i själva verket innehåller blott två procent sojabönor. Efter vatten är den huvudsakliga ingrediensen palmolja, en i sig kontroversiell råvara.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden ledde till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Alpro: Tar det här på stort allvar

Alpro framhåller å sin sida att oljan som används är certifierad enligt RSPO-standard. En standard som, om den följs, enligt Naturskyddsföreningen innebär att produktionen är ”mer ansvarsfull” men inte nödvändigtvis ”hållbar”.

Företagets kommunikationsansvariga, Maria Mossenberg, förklarar innehållet med att mängden sojaprotein motsvarar det protein som finns i traditionell vispgrädde och med att det inte finns några andra vegetabiliska ingredienser än palmolja som har rätt egenskaper, alltså att gräddersättningen går att vispa och har rätt konsistens.

Mossenberg framhåller samtidigt att avsikten aldrig har varit att vilseleda och att man tar till sig kritiken.

– Vi kommer att tänka om kring kommunikationen om den här produkten, säger Mossenberg i telefon till SVT Nyheter.

– Vi tar det här på stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.