Kyrkliga begravningar räknas som allmänna sammankomster och omfattas därför av regeringens nya tak på 8 personer. Svenska kyrkan vill se ett undantag från regeln som drabbar sörjande familjer hårt.
– Det blir ju i praktiken bara sex anhöriga om du räknar bort präst och musiker och det räcker helt enkelt inte, säger Antje Jackelén.
Flera familjebildningar
Många som går bort i dag har hunnit med flera familjebildningar vilket ger en stor grupp nära anhöriga, förklarar Jackelén.
– Vi får förtvivlade budskap till oss hela tiden av människor som frågar: ”hur ska vi göra, ska vi lotta vilka barn eller syskon som får komma”.
Svenska kyrkan vill att gränsen flyttas till 20 personer exklusive övriga medverkande – under förutsättning att det finns lokaler som kan hantera så stora grupper utan att orsaka trängsel.
Digitalt bättre än inget
Under året har många personer fått följa begravningar digitalt – en lösning som kan fungera som ersättning men inte går att jämföra med fysisk närvaro, enligt Jackelén.
– Det är bättre än ingenting skulle jag säga.
Just begravningar kan dock innebära en särskild risk och det finns fall där man kan härleda smittspridning till just begravningar.
– När vi är ledsna vill vi trösta och hålla om varandra, säger Antje Jackelén och fortsätter:
– Det blir därför viktigt att prästen tar upp det här i samtal med sorgehusen.
Det handlar bland annat om att säkerställa att besökarna håller avstånd inne i lokalen och hur man beter sig innan och efter själva ceremonien.
”Det är obarmhärtigt”
Ärkebiskopen säger att upplevelsen vid begravningen redan nu påverkas av rådande restriktioner och skulle göra det än mer om man tvingades begränsa antalet besökare ytterligare.
– Det är obarmhärtigt.
Antje Jackelén både tror och hoppas att regeringen ska hörsamma kyrkans begäran om ett undantag.
– Med tanke på att Svenska kyrkan har statens uppdrag att vara huvudman för begravningsväsendet vore jag väldigt förvånad om de inte skulle lyssna.