Arvid Karlsson, tre år, klär på sig inför en dag på förskolan. Han går med 204 andra barn i en tillfällig tvåvåningsbarack i Årstaberg i Stockholm. Det har haft sina problem, berättar hans mamma Maria Karlsson.
– Det var minus 15 grader och en morgon hade vattnet frusit i hela förskolan. Så vi fick lämna dem där på morgonen, sedan några timmar senare fick vi hämta barnen, för de hade ingen tillgång till vatten. Det måste ju vara en miss för att det är en tillfällig barack, de hade inte värmeisolerat ledningarna, säger hon.
Äldre än lagen tillåter
Förskolebaracker kan få tillfälliga bygglov, och får då undantag från viktiga byggregler i lagen. Men nu står man inför stora problem de närmaste åren.
Den nya Plan- och bygglagen sätter nämligen stopp för tillfälliga bygglov längre än tio år. SVT:s granskning visar att i flera kommuner är barackerna redan äldre än lagen tillåter, och var femte barack måste tas ner inom två år.
– Jag tror att politiken måste ta ett helhetsgrepp nu, för nu startar karusellen helt klart, med tanke på vad som står i lagar och bygglagar. Att inte hyreskostnader och lokalkostnader äter upp de pengar som behövs i verksamheten, säger Daniel Larson på Kommunal i Stockholm.
40 baracker för gamla
Bara i Stockholm är 40 förskolebaracker så gamla att deras bygglov går ut de närmaste tre åren. Arvids förskola byggdes ut till dubbel storlek förra året med en extra våning av baracker, men det tillfälliga bygglovet går ut 2016 – då måste allt monteras ner.
– Vad händer sedan? Vart kommer barnen att gå efter det? Jag har ju även min yngsta son i kö för plats här i Årstaberg, han är ju tänkt att börja 2014. Vart kommer han att ta vägen sedan, kommer de då att bygga nya tillfälliga baracker? Vad är planen?, undrar Maria Karlsson.
Lämplig tomt finns
I Årstaberg har stadsdelen en lämplig tomt kvar, men det som planeras , är nya baracker.
Gunnar Ohlsén är avdelningschef i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen, där Årstaberg ligger. Han säger att man har diskuterat bygget av en permanent förskola.
– En fast förskola? Ja vi har diskuterat den frågan.
Och vem är det som säger nej då?
– Att bygga en friliggande permanent förskola där skulle innebära att detaljplanen måste göras om och det är inte säkert att det hinner bli klart till...
Men ni har ju haft ett år på er?
– Ja, det har vi.
Varför har ni inte börjat med det då?
– Ja, alltså jag kan inte svara på den frågan.
Föräldern Maria Karlsson är upprörd över att kommunen inte planerat i förväg.
– Det tycker jag är jättedåligt. För det borde man ha kunnat förutse, hur det skulle bli. Att det kommer många yngre familjer, säger hon.