Studio i Aktuellt med Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsmnister och Per Asp, ordförande riksförbundet för Samhällets styvbarn.

Ministern: Jag beklagar, men kan inte överpröva besluten

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens hälften av de som sökt ersättning för att ha vanvårdats på barn- och fosterhem har fått ersättning. Åsa Regnér (S) barn-, äldre- och jämställdhetsminister mötte Per Asp, ordförande riksförbundet för samhällets styvbarn i Aktuellt för att debattera frågan.

För några år sedan bad den svenska staten alla dem som vanvårdats på barnhem och fosterhem om ursäkt. Samtidigt utlovade man 250.000 kronor i ersättning till dem som före 1980 utsatts för allvarliga övergrepp.

Nära 5000 personer har ansökt, men över hälften av dem har nekats ersättning från den ersättningsnämnd som nu avslutar sitt arbete i juni. Något som många drabbade upplever som en ny kränkning.

Vanvårdade i fosterhem

– Det är en stor skam. Pengarna finns och alla borde ha fått ersättning, säger Per Asp, ordförande riksförbundet för samhällets styvbarn.

”Är bestörta”

Totalt avsatte staten en miljard kronor, men endast hälften av pengarna har betalats ut.

– De som inte fått någon ersättning är bestörta för att folk inte tror på dem.

Per Asp kritiserar också själva ersättningssystemet och säger att han föredragit att man delat ut olika stor ersättning beroende på vad man utsatts för.

Åsa Regnér säger att hon verkligen beklagar det inträffade.

– Jag är den första och beklaga.

Kan inte överpröva nämndens beslut

Ministern svarade dock inte på om hon tycker det är fel att ersättningsnämnden nekat hela 54 procent av dem som sökt ersättning.

– Jag förstår att det finns många fall där man känner att man inte blev korrekt bedömd utifrån det man tyckte. Jag beklagar verkligen de här upplevelserna, men det var ersättningsnämndens uppgift att göra bedömningarna och jag kan inte överpröva dem.

Per Asp menar att felet är att det inte går att överklaga ersättningsnämndens beslut.  

– Vi kräver nu att de 54 procent som har fått avslag ska prövas igen. Vissa ska inte ha ersättning, men där det finns dokumenterat att man fått armar brutna, att man våldtagits och att man misshandlats – där ska man ha ersättning.

FAKTA: VANVÅRDADE FOSTERBARN

  • Mellan åren 1920 och 1995 placerades minst 250.000 barn i fosterhem och barnhem.
  • Utredningar har visat att kränkningar, övergrepp och vanvård förekom på institutioner men i okänd omfattning.
  • 2011 föreslog upprättelseutredningen att dom som mellan åren 1920 och 1980 vanvårdats i barn eller fosterhem skulle kunna söka en ersättning på 250.000 kronor.
  • Ersättningsnämnden bildades den 1 januari 2013. Hit skulle de vanvårdade vända sig för att i samtal berätta om den vanvård de drabbats av och efter det har nämnden avgjort vilka som varit berättigade till ersättning.
  • Ersättningsnämnden avslutar sitt arbetet nu i juni och vi har facit.
  • För förstagångsansökningar har 2192 beviljats och 2602 avslagits vilket ger 46 procent bifall och 54 procent avslag
  • Det är många fler som fått avslag än beräknat, i budgetpropositionen avsattes cirka en miljard kronor till ersättning men bara hälften har använts, så staten har sparat en halv miljard på de vanvårdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade i fosterhem

Mer i ämnet