• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Advokaten Jens-Viktor Palm tycker att frågan borde prövas i Europadomstolen. Foto: SVT

Utsatta fosterbarn som nekats ersättning överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett erkännande och en ursäkt har mer än hälften av dem som vanvårdats och kränkts på familjehem nekats den ersättning som regeringen utlovade 2011. Nu väljer många av de drabbade att överklaga besluten och stämma staten.

Pernilla Forsell är en av dem som kommer överklaga ersättningsnämndens beslut om nekad ersättning. Under barndomen utsattes hon för kränkningar, misshandel och sexuella övergrepp i det familjehem hon bodde på. Hon nekades ersättning eftersom de övergrepp som skulle gett kompensation, inträffade efter den tidsgräns som satts upp.

– Man trodde på mig men, men ansåg att det blev allvarligare efter 1980, alltså efter tidsgränsen, säger hon.

Vanvårdade i fosterhem

Advokaten Jens-Viktor Palm företräder Pernilla, men också flera andra i samma situation. Han menar att Ersättningsnämnden lagt ribban för vad som är vanvård för högt samtidigt som dem tagit flera motstridiga beslut. Palm ifrågasätter bland annat nämndens riktlinjer om att endast övergrepp utförda av fosterföräldrar (och inte av exempelvis fostersyskon) ersätts. Ytterligare något som han kommer att överklaga är det faktum att det inte går att överklaga ett en gång givet avslag och att tolkningen kring vilka som ska ersättas är för snäv.

– Tittar man på en situation där ett barn som är omhändertaget har, för de omhändertas ofta för vård, då får man ha större ambitioner att de ska skyddas i den placeringen och de har man inte haft om man tittar på Ersättningsnämndens praxis, säger han.

Kommer prövas i tingsrätten

Avslagen kommer nu att prövas i tingsrätten och en dom väntas komma under sommaren, men Jens-Viktor Palm tycker att detta borde prövas på högre nivå.

– Till syende och sist är det här en fråga för Europadomstolen i Strasbourg, för det finns en del fundamentala rättigheter som har kränkts i hur man rättsligen hanterar en sådan här situation, säger han.

Trots avslaget har alltså Pernilla Forsell fortsatt kämpa för att få upprättelse och rätt den kompensation som staten lovat. Men att hon ska få rätten på sin sida denna gång tror hon inte.

– Jag har inga förhoppningar längre. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt. Jag tror snarare att det kommer bli en ekonomisk förlust. Men jag vill att det blir debatt om det, att man pratar om det. Är det någon som blir utsatt i dag så kanske det kan ge den styrka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade i fosterhem

Mer i ämnet