Helgens kongress är den första som Miljöpartiet håller som regeringsparti. Något som Åsa Romson också poängterade i sitt tal på kongressens första dag.
– Det är allvar nu. Det är inte andra partiers retorik som är det viktigaste att analysera. Det är verkligheten, som vi har ett ansvar att förbättra.
Tidigt i sitt tal valde Romson att citera förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) när hon pratade om integration.
– Samhällsgemenskap kommer inte automatiskt. Samhällsgemenskap kräver att vi använder kraften i det civila samhället. Här passar förre statsministerns ord bra. Vi måste öppna våra hjärtan, sade Romson.
– Det är bara genom att lära känna varandra som vi kan möta främlingsrädsla. Kraften i civilsamhället i Sverige är stor. Det startas mentorsprogram och språkcafeér. Det stöder regeringen nu med ytterligare 30 miljoner. Tack alla svenskar som stärker vår gemenskap, sade hon.
”Krävs ett jävlaranamma”
Romson underströk att det finns stora utmaningar för regeringen.
– Sverige är fantastiskt, men framtidsutmaningarna är stora. Arbetslöshet och bostadsbrist har kittat sig fast på höga nivåer.
Hon jämförde regeringsarbetet med ett marathonlopp och berättade att hon tittat på de löpare som sprang Stockholm marathon för två veckor sedan.
– De var så tappra, de hade nog hoppats på bättre väder. Men de hade bestämt sig för att fullfölja. Jag gillar långdistans, det är precis som med genomgripande samhällsförändring. Det krävs ett jävlaranamma, sade Romson och fortsatte prata om de ”tusentals steg” som nu ska tas för att fler ska kunna leva i ett hållbart och modernt samhälle.
– Sverige ska vara en global förebild. i vår utveckling, jämlikhet, i vårt ledarskap och i klimatomställningen.
Löfven gästade
Strax efter Åsa Romsons inledningstal fick kongressen också besök av statsminister Stefan Löfven (S).
– Vilket drag!, utbrast han efter att ha fått stora applåder.
Han höll sedan ett tal där han kritiserade förra regeringen skarpt.
– Ni vet vad det var vi tog över, en arbetslöshet på åtta procent, en ännu högre ungdomsarbetslöshet. Långtidsarbetslösheten hade dubblerats under den borgerliga tiden. Vi tog över ett Sverige där skolresultaten hade rasat och ojämlikheten hade ökat i skolorna. Vi tog över ett Sverige där 14 av 16 miljömål missas.
Löfven sade att regeringen satsat på en enda politisk idé; skattesänkningar. Han kallade regeringens politik för ”strutspolitik”.
– Man ville hellre prata om vad andra länder skulle göra för att möta klimathotet istället för att starta för att starta klimatomställningen här hemma i Sverige. Nu har vi startat den här resan och det är en ny väg. Den leder inte tillbaka till något gammalt, den bär oss in i framtiden.
Kolgruvor splittrar
Inför kongressen är stridsfrågorna inom partiet flera. En av frågorna som splittrar partiet är regeringens beslut att ta pengar från biståndet till kostnader för flyktingmottagandet i Sverige. Miljöpartiet var kritiskt mot att Alliansregeringen tog pengar från biståndet för att finansiera flyktingmottagandet. När partiet nu ingår i regeringen så gör man dock samma sak något en kongressmotion motsätter sig, rapporterar Sveriges Radio. Enligt motionen bör regeringen sluta att ta pengar från biståndet senast 2018. Partistyrelsen har sagt nej till motionen och frågan kommer att avgöras under helgens kongress.
En annan stridsfråga är statliga Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. I en motion till kongressen krävs att gruvorna helt avvecklas. Flera distrikt har stöttat förslaget, bland andra MP i Eskilstuna, Stockholm och Göteborg. Partiledningen har dock yrkat på avslag.