Åsa Romson lämnade posten som språkrör i maj 2016. Nu har hon beslutat sig för att lämna politiken helt. Foto: TT

Åsa Romson lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson kommer inte att kandidera till riksdagen i nästa val, berättar hon i en intervju med TT.

– Jag kommer att fortsätta med miljöfrågor utanför Miljöpartiet och avser inte att kandidera till riksdagen. Jag återgår gärna till forskningsfrågor som ligger mig varmt om hjärtat. Där finns det mycket att göra, säger Åsa Romson.

Politiken är alltså över för den före detta vice statsministerns del. Hon har fram till mandatperiodens slut kvar sin plats i riksdagen och är även ordförande i EU-nämnden.

MP-krisen

Avgick i maj 2016

Romson valdes till Miljöpartiets spårkör 2011 och efter valet 2014 även klimat- och miljöminister. Men efter en tuff vår för partiet under 2016 med dalande popularitet och bristande förtroende för språkrören valde partiet att i maj byta ut henne mot Isabella Lövin och hon avgick då även från regeringen.

– Att lämna gamla uppgifter och byta uppdrag lär man sig att göra i ett yrkesliv. Vissa gånger är det svårare än andra. Ett förtroendeuppdrag har man så länge man har ett förtroende. Det måste man som språkrör vara ödmjuk inför, säger Åsa Romson.

Tuff tid i MP

När regeringen i november 2015 skärpte asyllagarna för att minska flyktingströmmarna till Sverige, var det ett tufft beslut för Miljöpartiet och särskilt för Åsa Romson som då var vice statsminister. När hon förklarade att beslutet var smärtsamt och föregåtts av tuffa interna diskussioner inom MP brast hennes röst.

– Det här är fruktansvärda beslut, sa Romson då med tårar i ögonen.

Åsa Romson hade på flera sätt en tuff tid inom Miljöpartiet, där hon gjorde flera kritiserade uttalanden. Bland annat benämnde hon terrordåden i USA den 11 september som ”olyckor” i SVT:s Gomorron när hon beskrev avgående bostadsministern Mehmet Kaplans politiska gärning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet