Foto: Scanpix/Skärmdump Twitter

Ask bjuder in till möte efter hijabuppropet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask (M) bjuder in initiativtagarna till hijabuppropet till ett möte på Rosenbad.

– Jag tror att alla är lika upprörda över att man trakasserar kvinnor i allmänhet och ger sig på gravida kvinnor. Man blir ju väldigt upprörd över att det över huvud taget förekommer, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT om den uppmärksammade misshandeln i lördags.

Polisen har nu fastställt att det funnits ett klart hatbrottsmotiv bakom att kvinnan överfölls och misshandlades. Beatrice Ask säger att hatbrottsfrågan är något man måste gå till botten med, att det är en fråga som ska prioriteras.

Fi

Möts på Rosenbad

Enligt Ask satsar polisen extra på hatbrott och Brottsförebyggande rådet har ett särskilt uppdrag att följa utvecklingen. Men hon vill ha mer information. Därför har Ask bjudit in initiativtagarna till hijabuppropet till ett möte i morgon, tisdag, på Rosenbad i Stockholm.

– Jag vill gärna höra vad de har att berätta för jag tror att de har mer att berätta än man kan få fram i en artikel.

Kräver ansvarstagande

Det var i en debattartikel i Aftonbladet som några av kvinnorna skrev en artikel som väckte stor uppmärksamhet och satte igång hijabuppropet som gjort att flera svenska kvinnor i dag burit slöja.

Initiativtagarna skriver där att de vill att justitieministern vidtar ”åtgärder för att säkerställa att svenska muslimska kvinnor garanteras rätten till personlig säkerhet och religionsfrihet, utan att utsättas för verbala och fysiska attacker i det offentliga rummet”. Nu får de alltså möjlighet att träffa Ask i egen hög person.

– Det här måste man ta på stort allvar och jag tar de här kvinnornas synpunkter på väldigt stort allvar.

”Ansvarsutkrävande here we come” skriver en av initiativtagarna, Nabila Abdul Fattah, på Twitter om mötet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fi

Mer i ämnet