Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt en ny studie klassas sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerogent för människor”. Foto: SVT/TT

Ny studie klassar aspartam som ”möjlig cancerogen”

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen, WHO, har släppt en ny studie gällande hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam. Där klassas ämnet som ”möjlig cancerogen” för människor. Enligt organisationen finns det en ”begränsad bevisning” och därför ändras inte det maximala rekommenderade intaget.

Det är IARC, International Agency for Research on Cancer, WHO:s organ för cancerforskning, som gått igenom 1300 studier om sötningsmedlet aspartam som nu kommer med en uppdaterad riskbedömning.

– De har tittat på faran med aspartam men bara för att det finns en fara behöver det inte finnas en risk, säger toxikologen Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket.

Samma klass som aloe vera

IARC klassificerade aspartam som möjligen cancerframkallande för människor, ämnet får alltså cancerklass 2 b som är den lägsta klassen.

– Aloe vera ligger i den klassen, liksom mjölksyrade grönsaker. IARC har tittat på faran med aspartam men bara för att det finns en fara behöver det inte finnas en risk. Den hänger ihop med dosen, säger Johan Ålander.

WHO:s senaste bedömning att en person som väger 60 kg kan konsumera fyra liter aspartamsötad läsk per dag under sin livstid utan någon risk för hälsan, kommer inte att ändras. Detta eftersom den nya klassning på sötningsmedlet inte var tillräckligt hög för att ändra bedömningen. Livsmedelsverket följer den bedömning som WHO har satt.

En välstuderad produkt

Aspartam har använts i Sverige sedan 1980 och det finns även naturligt i kroppen. Enligt Ålander är den nya cancerklassningen ingen anledning att känna rädsla.

– Aspartam är generellt en väldigt välstuderad produkt. Om det hade varit farligt borde man ha fångat upp det tidigare, säger Johan Ålander.

I klippet berättar toxikologen mer om aspartam och varför det kopplas till cancer.

IARC:s cancerklassificering – och exempel

Klass 1: Cancerframkallande för människor.

Hit hör bland annat UV-strålning från solen, processat kött och rökning.

Klass 2A: Troligen cancerframkallande för människor.

Anabola stereoider, skiftarbete, rött kött.

Klass 2B: Möjligen cancerframkallande för människor.

Aloe vera, mjölksyrade asiatiska grönsaker.

Klass 3: Inte möjligt att klassificera.

Kaffe, paracetamol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.