Mörkt kontor med personer vid datorer i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Dahlgren, vd för Humana Assistans berättar om svårigheterna med att bakgrundskontrollera alla anställda under en intervju med SVT. Foto: SVT

Assistansbolaget Humana: För lite och för sent

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Försäkringskassan och polisen visar på omfattande kopplingar mellan assistansbranschen och personer inom organiserad brottslighet. Hans Dahlgren, vd på Humana Assistans, efterlyser tydligare åtgärder.
– Det här är inga nyheter och alldeles för få skarpa förslag. Nu ska man vänta 20 månader till på en utredning. Det är för lite och för sent, säger Hans Dahlgren.

En ny rapport från Försäkringskassan och polisen visar att fyra av tio brukare haft personliga assistenter med koppling till aktivt kriminella eller deras familjemedlemmar. I samtliga av de 62 största assistansbolagen fanns minst tre anställda som var aktivt kriminella eller kopplade till organiserad brottslighet.

Vill få tillgång till belastningsregistret

Hans Dahlgren på Sveriges största assisstansanordnare, Humana Assistans, säger att branschen kan göra mer, men att de behöver utökade befogenheter för att komma åt problemet.

– Vi har legat på regeringen att man som arbetsgivare ska ha möjlighet att begära ut register. Vi har inte rätt att ta ut registerutdrag och vi har inte rätt att ta ut från misstankeregistret. Då är det svårt för branschen att kontrollera kriminalitet, tycker han.

Utöver det vill Hans Dahlgren se tillståndsplikt för dem som bedriver assistans i egen regi och att det ska ske återkommande uppföljningar av beslut om ersättning.

Kartlagt utbetalningar till kriminella

I rapporten har Försäkringskassan och Polisen korskört utbetalningar till totalt 62 000 personer som bedöms ha en koppling till organiserad brottslighet, samt deras familjemedlemmar.

Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, säger att det viktigaste med rapporten är att man nu har en klarare bild av hur kopplingarna till den organiserade brottsligheten ser ut.

– Det här är människor som ägnar sig åt narkotikabrottslighet, människosmuggling och en rad andra brottstyper. Som förvaltare av en stor del av det svenska välfärdssystemet är det inte de människorna jag vill slussa skattemedel till, säger han.

Under tisdagen presenterade Tidöpartierna en ny utredning som bland annat ska se över hur beslut om ersättning följs upp och reglering av anhörigassistans. Myndigheten önskar sig tydligare regler för vad som ska vara tillåtet eller inte inom assistansområdet.

– Vi har redan intensifierat Försäkringskassans kontrollarbete och kapacitet att utöva kontroll. Men vi kommer inte att kunna ro på problemet med annat än att vi får nya befogenheter. Då talar vi om en reform av assistanssystemet, säger Nils Öberg.

Utredningens resultat ska presenteras i januari 2027.

Om rapporten

Nationellt underrättelsecentrum, där flera myndigheter ingår, har granskat utbetalningar av Försäkringskassans ersättningar perioden 2022-2023 till cirka 62 000 personer som av polisen bedöms vara aktiva eller bedöms ha koppling till kriminella nätverk.

De aktiva bedöms uppgå till omkring 14 000 personer och resterande 48 000 personer bedöms ha koppling till kriminella nätverk.

Definitionen för en koppling till kriminella nätverk innebär att personer antingen varit medmisstänkta vid ett brott eller att det finns en länk via bekantskap eller familjeband till minst två personer som är aktiva i kriminella nätverk.

Rapporten har också undersökt familjemedlemmar till aktivt kriminella eller personer med koppling till organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.