Astra Zenecas vaccin kan vara upptill 90 procent effektivt, visar tester. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Astra Zeneca: Vaccinet är mycket effektivt

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca presenterar nya resultat för sitt vaccin mot covid-19.

Enligt bolaget har vaccinet en sammanvägd effektivitet på 70 procent – men kan vara upptill 90 procent effektivt om det doseras på rätt sätt.

Vaccinkandidaten AZD1222, utvecklat av Astra Zeneca och Oxforduniversitetet uppvisar hög effektivitet mot coronaviruset. Det visar nya tester, skriver läkemedelsföretaget i ett pressmeddelande.

Kan vara 90 procent effektivt

Resultatet kommer från en sammanvägning av två vaccinmetoder. När en av metoderna användes, som innebär att patienterna får en mindre dos med vaccin till att börja med, var effektiviteten 90 procent. Med den andra metoden var effektiviteten 62 procent, skriver läkemedelsbolaget.

Coronapandemin

Den sammanvägda effektiviteten blev därför cirka 70 procent.

Inga allvarliga biverkningar

Ingen av de som deltagit i undersökningen ska ha uppvisat svåra sjukdomssymtom eller ha behövt vård på sjukhus efter att ha tagit vaccinet, enligt Astra Zeneca.

– De här resultaten visar att vi har ett effektivt vaccin som kommer att rädda många liv, sa Oxforduniversitetets forskningsledare Andrew Pollard på måndagen.

”Fantastiska nyheter”, twittrade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson efter nyheten.

Kan leverera 200 miljoner doser innan årsskiftet

En artikel hos BBC beskriver nyheten som både en triumf och en besvikelse, med tanke på nyheterna om att Pfizer och Modernas vacciner båda uppvisat över 90 procents effektivitet mot viruset. Men enligt BBC så ska Astra Zenecas vaccin vara både billigare och enklare att förvara.

Astra Zeneca beräknar ha 700 miljoner vaccindoser redo globalt under det första kvartalet 2021 och 200 miljoner doser redan innan årsskiftet, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet