Jonas Falk, gripen i Colombia 2010

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Jonas Falk egentligen? Hör SVT:s genomgång i videon. Foto: TT

Åtta personer åtalas för utpressning av tidigare Fastator-vd

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalas efter ett misstänkt utpressningsförsök mot Fastators tidigare vd Joachim Kuylenstierna och hans kollegor.

Jonas Falk misstänks vara huvudman – men han är för tillfället kvar i Spanien och har inte åtalats ännu.

Joachim Kuylenstierna, tidigare vd för det börsnoterade företaget Fastator, utsattes för misstänkt utpressning i oktober 2023.

Flera hotfulla meddelanden skickades till Kuylenstierna där han uppmanades betala av en påstådd skuld på 100 miljoner. Ytterligare personer som arbetar på Fastator ska ha mottagit hot. En av Kuylenstiernas kollegors villa utsattes bland annat för ett brandattentat i november 2023.

Åtta personer åtalas

Nu åtalas åtta personer för försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Samtliga nekar till brott.

Några av personerna som åtalas har kopplingar till kriminella gäng, enligt åklagaren.

– Det är väldigt allvarligt det som skett, att man ger sig på personerna på det här sättet. De har lidit väldigt mycket av det här, säger åklagare Anna Stråth, som leder förundersökningen .

En av de åtalade är advokat

En av de åtalade är advokat och misstänks för att ha fungerat som en mellanhand vid försök att föra över pengar från målsäganden till gärningsmännen. Advokaten åtalas bland annat för grovt ocker, olaga tvång, grov utpressning och övergrepp i rättssak.

Jonas Falk misstänks vara huvudman

Bakgrunden till utpressningen är enligt åklagaren en investering på 27 miljoner kronor som gjordes 2009 i ett svenskt bolag.

– Den investeringen gick inte som man tänkt sig utan investeraren förlorade väldigt mycket pengar. Utpressningen sker eftersom investeraren vill få tillbaka sina pengar med ränta, säger hon.

Enligt åklagaren misstänks det vara Jonas Falks pengar som låg bakom investeringen. Han är tidigare dömd för bland annat bankrån. Han pekades även ut som huvudman i en av Sveriges största narkotikahärvor, ”Operation Playa”, men friades.

– Han misstänks vara huvudman och ligga bakom utpressningen.

Johan Falk är för tillfället frihetsberövad i Spanien efter att ha häktats i sin frånvaro av Södertörns tingsrätt och efterlysts av polis.

– Att han inte åtalas nu beror på att han är i Spanien. Vi har begärt att få honom utlämnad men det är inte klart ännu.

SVT har varit i kontakt med Jonas Falks advokat som uppger att Falk inte formellt delgivits misstanke och inte förhörts av svensk polis.

Åklagarmyndigheten skriver att ytterligare personer är misstänkta för delaktighet i brotten.

Om åtalet:

Totalt åtta personer är häktade och åtalet är uppdelat i tre delar.

  • I den första delen åtalas åtta personer för försök till grov utpressning och grov mordbrand. Ytterligare personer, varav en är frihetsberövad i Spanien, är misstänkta för delaktighet i brotten. Förundersökningen mot dem fortsätter och beslut i åtalsfrågan förväntas kunna fattas under år 2025.
  • I den andra delen åtalas advokaten, som även misstänks för att ha främjat utpressningsförsöket i den första delen av åtalet, för grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak och folkbokföringsbrott.
  • Den tredje delen handlar om grova bokföringsbrott och två av de åtta häktade personerna åtalas. En av de åtalade misstänks för att vid sidan av arbetet som advokat ha bedrivit en omfattande lånenäringsverksamhet helt utan bokföring i sju år.

Fakta: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.