Foto: TT

Åtta sätt att minska på plasten

Uppdaterad
Publicerad

Att leva helt plastfritt är nästan omöjligt och antagligen inte heller önskvärt. Plasten har många fördelar och kan inte alltid bytas ut. Men det finns sätt att minska onödig miljöpåverkan av plast. Här kommer några tips!

Samtidigt som plast är oumbärlig i vissa fall, till exempel i sjukvården, så skapar den stora problem för miljön. Det finns i huvudsak två stora problem med plast, dels innehåller plast ofta farliga kemikalier som riskerar att hamna i våra hav. Dels bryts plast ned väldigt långsamt och då till mindre bitar som hamnar i vår miljö och i djurs magar.

Här är några tips för hur du kan minska på den onödiga plasten i din vardag:

1. Vädra mera!

Syntetiska kläder, framförallt av fleece släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Är dina kläder inte synligt smutsiga så kan det räcka med att vädra istället för att tvätta i onödan.

2. Kolla innehållet i dina skönhetsprodukter

Mikroplast tillsätts i hygien- och skönhetsprodukter för att få skrubbande effekt eller för att det ska glittra. De små partiklarna spolas ut i avloppet och reningsverken kan inte fånga upp alla utan de spolas till slut ut i haven. Forskning pekar mot att partiklarna blir bärare av kemikalier på sin väg genom reningsprocessen och när de spolas ut i hav och sjöar tas de upp i det marina ekosystemet och orsakar stor skada.

Hur vet du då att det handlar om mikroplaster? Håll utkik efter de små runda kornen i din produkter och kolla innehållsförteckningen efter polyeten (PE) polyetentereftalat (PET) polypropylen (PP) polyvinylklorid (PVC) polystyren (PS) polyvinylacetat (PVAc) polymetyl-metakrylat, (PMMA) polytetrafluoroetylen (PTFE).

3. Engångs – ingen gång

Ungefär 40 procent av all plast används till engångsartiklar, enligt Naturskyddsföreningen. Inom till exempel sjukvård kan engångsartiklar vara nödvändiga av sanitetsskäl, på din take away-mugg eller salladslåda är det mindre nödvändigt.

4. Återvinn din plast

Att återvinna plastförpackningar gör att plasten kommer till nytta flera gånger. Det bygger dock på att det inte finns farliga ämnen och kemikalier i plasten, annars kan tyvärr även gifterna få nytt liv. Kolla en extra gång på förpackningen eller produkten du tar till återvinningen – där står det hur de ska sorteras.

5. Ta ansvar för fimpen

Varje år hamnar ungefär en miljard fimpar på Sveriges gator, enligt stiftelsen Håll Sverige rent. Cigarrettfilter är gjord av ett slags plast, dessutom innehåller fimparna ämnen som är farliga för naturen.

6. Undvik att värma plast

Uppvärmd plast är inte så lyckat eftersom plasten kan släppa ifrån sig ämnen som vi ännu inte vet så mycket om när den blir upphettad. Skippa matlådan av plast och välj en glasbehållare istället, eller lägg över maten på en tallrik när den ska värmas.

Många köksredskap innehåller plast. Byt gärna till exempel till trä, metall eller glas när du tänkt köpa nytt.

7. Se upp med gamla plastleksaker

Gammal mjuk så kallad PVC-plast kan innehålla ftalater, vilket kan skada fortplantningsförmågan. Det kan till exempel finnas i gamla golvmattor och leksaker. – Det är inte så lätt för en konsument att veta vad som är PVC-plast, men tänk plast som känns som en gammal docka, tipsar Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Sedan 2007 finns nya EU-regler för vad leksaker får innehålla så det är främst de gamla som du behöver hålla koll på.

8. Rata inte all plast

Plast är långt ifrån alltid en miljöbov. När du till exempel köper en inplastad gurka kan det göra att den håller längre än en utan plast. Det gör att matsvinnet minskar, något miljön är tacksam för.

Källor: Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen. Håll Sverige Rent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet