Foto: TT

Även mannens klocka tickar vid konstbefruktning

Uppdaterad
Publicerad

Mannens ålder spelar roll vid konstbefruktning, tvärtemot vad man tidigare trott. Det visar en ny forskning från Harvard Medical School i USA. Enligt dagens åldersrekommendationer bör kvinnan vara högst 40 och mannen 55 för konstbefruktning, men enligt den nya studien försämras mannens spermier redan vid 35 års ålder.

Enligt den färska studien från Harvard har man kunnat se att kvinnor under 30 tillsammans med män över 40 har 46 procent chans att få barn genom konstbefruktning, jämfört med 73 procent i de fall där mannen är under 35 år.

Ännu när kvinnan är 35 spelar mannens ålder roll. Då har paren störst chans att lyckas med konstbefruktningen om mannen är under 30, aningen mindre chans om de är jämngamla, och sämst chans om mannen är över 40.

LÄS MER: Läkare varnar för sent barnafödande

I studien har man undersökt nästan 19.000 IVF-behandlingar gjorda av 7.753 par under åren 2000-2014. Paren har delats upp enligt kön och ålder. Laura Dodge, forskaren bakom studien, är överraskad över hur tidigt mannens ålder börjar påverka möjligheterna att lyckas med konstbefruktningar. Nästa steg blir nu att börja titta noggrannare på orsakerna bakom forskningsresultatet.

”Det är kanske inte jätteförvånande”

Camilla Stenfelt, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, är inte förvånad över att också mannens ålder har visat sig spela roll i konstbefruktningar.

– Det är kanske inte jätteförvånande resultat, vi vet ju att fertiliteten går ner i ålder hos både män och kvinnor. Men det var ganska stora skillnader ändå i den här studien.

Till vänster: Sädesceller i närbild. Till höger: Camilla Stenfelt, läkare. Foto: TT/SVT

LÄS MER: ”Åldergränserna för IVF är orättvisa”

Jag tror ju att det är dna-fragmenteringen som ökar, men man har ju inte tittat på varför i den här studien, utan för det behövs ytterligare studier.

I Sverige föds det närmare 4.000 barn varje år efter lyckade konstbefruktningar och cirka 3 procent av alla födslar i Sverige idag är IVF-graviditeter. Det görs cirka 15.000 IVF-behandlingar i Sverige varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.