Nu ska det bli lättare att donera bajs

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de bästa sätten att bota svår diarré är avföringstransplantationer. Behandlingsformen är än så länge ovanlig, men en donationsgrupp ska göra det enklare.

Att bota en svårbehandlad diarré genom att ge avföring från en frisk person till en sjuk har visat sig vara väldigt effektivt. Men trots det är det en behandling som inte används särskilt ofta.

För att göra det enklare har sjukhuset i Jönköping nu startat en donationsgrupp som lämnar avföring när det behövs.

En av medlemmarna i donationsgruppen är Tony Toivio.

– Det är klart att man ställer upp och hjälper någon som är dålig. Det kostar så lite, det hade man väl själv gjort, säger han.

Att behandla en viss typ av väldigt svår diarré med avföring från en frisk person har gjorts länge. Men det är lite krångligt. Ofta är det en anhörig som lämnar avföringen och då måste den testas noggrant så att inga andra smittor förs över. Många av de som blir svårt sjuka är också äldre och det finns de som saknar anhöriga. Tanken väcktes då på att starta en donationsgrupp på sjukhuset med friska personer som redan var testade.

Hitta donatorer på fest

Det gick snabbt att hitta villiga donatorer när sjuksköterskan Maria Berg lite senare hade fest hemma hos sig.

– Det var någon som berättade att den lämnade blod och då nämnde jag att vi ville starta en sådan här grupp och flera av mina vänner blev intresserade av att vara med. Så det gick snabbt att hitta en grupp, säger hon.

På Karolinska Institutet i Solna finns en annan möjlighet till enklare avföringstransplantation.

Där har bakterierna från en frisk persons avföring odlats i provrör som sedan kan skickas till olika sjukhus.

–  Jag tror det är enklare att läkarna slipper slabba med bajs, säger docent Elisabeth Norin.

Bajstabletter i framtiden

Men helt fritt från äckel är det ändå inte. Proverna luktar väldigt starkt och fränt. Men behandlingen är effektiv.

– Åttio procent av patienterna blir friska, säger Elisabeth Norin.

I framtiden hoppas forskarna kunna frystorka avföringsbakterierna och lägga dem i en kapsel som man kan svälja. Det tror Elisabeth Norin verkligen skulle göra den här behandlingen populär.

– Det skulle vara revolution!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.