• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bakgrund: Så kontrolleras FRA

Publicerad

En specialdomstol beslutar och en myndighet övervakar. Så ser kontrollen av den svenska signalspaningen ut. Trots det så är allmänhetens insyn ytterst begränsad.

Sen 2009 tillåts Försvarets radioanstalt, FRA, att signalspana i alla kablar som går till och från Sverige med data- och teletrafik. Bakom riksdagens beslut låg en kompromiss för att blidka de borgerliga kritiker som till sist gav med sig och röstade för FRA-lagen. Huvudinnehållet i kompromissen blev att en specialdomstol beslutar om tillstånd för FRA att signalspana och en politiskt tillsatt övervakningsnämnd granskar att FRA följer lagen. Problemet är att allmänheten har ytterst begränsad insyn i de beslut som domstolen fattar och den konkreta granskning som nämnden utför.

Hemlighetsmakeriet försvaras

Jan Ertsborn (FP) är ledamot i övervakningsnämnden SIUN, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, och han försvarar hemlighetsmakeriet. Han tillbakavisar också att den senaste tidens kritik om att FRA eventuellt byter information om svenska medborgare med andra länders underrättelsetjänster, även om man inte får enligt reglerna.

– Det finns inga tecken på att man skulle göra det, utan verksamheten i dag är ju inriktad på försvarsunderrättelseverksamheten.

Men vilka garantier kan du ge som ändå är allmänhetens förlängda arm in i den här organisationen?

– Eftersom vi då är så sekretessbundna, så blir ju den garantin att allmänheten måste lita på oss som har den här informationen. säger Jan Ertsborn.

SIUN:s har kritiserat FRA för att ha brutit mot reglerna i nio fall. Exakt hur är hemligt, annat än i generella termer.

Hemliga domstolsförhandlingar

Den specialdomstol som fattar beslut om hur FRA får signalspana heter Försvarsunderrättelsedomstolen. Här är förhandlingarna hemliga och besluten kan inte överklagas. Det sistnämnda kritiserade också lagrådet inför inrättandet av specialdomstolen.

Sekretessen går så långt att det inte ens är offentligt hur många gånger FRA begärt att få tillstånd eller hur många gånger de nekats.

– Det kvantifierar vi inte och FRA är väl införstådda med hur regelverket ser ut. De kommer naturligtvis inte hit för att genomföra ett uppdrag där de får avslag. Det där har de ju noggrant bedömt innan de kommer till domstolen, säger Runar Viksten, ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.