Splitbild, bostadsköpare och vy över lägenheter med balkonger i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår räntesats gick från väldigt bra till extremt dålig”. Hör Björn Benckerts berättelse i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Banker ska tvingas säga till när bolånerabatten tas bort

Publicerad

Banker ska tvingas meddela när lån blir dyrare. Det blir resultatet när statliga Finansinspektionen ställer upp nya tuffare regler.

– Kunder förstår ofta inte att när deras ränterabatt löper ut, säger Moa Langemark, på Finansinspektionen.

Räntan på ett bolån kan höjas. Att det har skett får kunden själv hålla reda på.

– Vår ränta på lånen höjdes och blev mycket sämre, utan att banken meddelade oss, säger Bo Benckert, bolåntagare i Stockholm.

Den som tar ett bolån måste förhandla om räntan på lånet med sin bank. Bankerna kallar det att ge en rabatt – en ränta på 5 procent kan bli 4 efter en förhandling, till exempel. Men rabatten gäller oftast bara ett år, sedan kan ränta ticka upp till det som bankernas kallar ”listränta”.

En hel del kunder fortsätter att betala lånen slentrianmässigt och tänker inte på att rabatten löpt ut och att kostnaden för bolånet gått upp.

Därmed missar de chansen att höra av sig till banken och propsa på att få samma låga ränta som förut, eller byta bank för att få bättre villkor. Och det kan handla om tusenlappar som tickar i väg, månad efter månad, helt i onödan.

Eget ansvar

Kunder har självklart ett eget ansvar, tycker bolånekunden Bo Benckert, men han anser också att bankerna borde höra av sig. Han jämför med hur telebolag arbetar.

– När de höjer sina priser skickar de något mejl, snårigt skrivet kanske, men ändå.

SVT har sökt de fyra storbankerna men ingen vill ställa upp på en intervju i tv.

Nu ska Finansinspektionen tvinga bankerna att informera i god tid om att rabatten är på väg att gå ut. Meddelandet ska vara lättläst och konkret med uppgift i kronor om hur mycket dyrare lånet blir när rabatten löper ut.

Ny regel inom ett år

Den nya regeln kan bli verklighet inom ett år och ska ingå i en större översyn som Finansinspektionen arbetar på.

Ändringen behövs, inte minst till hjälp för personer som svårt med ekonomi, enligt FI. Cirka en fjärdedel av svenskarna har mycket dåliga ekonomiska kunskaper, enligt myndighetens studier.

– Många bolånekunder tycker ju att finansiella tjänster är tråkiga och svåra och man förstår inte varför man får en viss bolåneränta och inte hur länge den rabatt som man förhandlat sig gäller. Här behöver bankerna göra mer, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på statliga Finansinspektionen.

Hör Björn Benckerts berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.