Bara 10 procent av all plast i Sverige återvinns

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökad sopsortering hamnar mycket plast  i våra sopor. Totalt återvinns bara 10 procent av all plast. Mycket bränns och ger fossila utsläpp i fjärrvärmeverken.

Vi svenskar har blivit bättre på mycket när det gäller klimat och återvinning. Men plasten är ett sorgebarn.  Vi återvinner 75 procent av alla tidningar, 80 procent av returburkarna och 90 procent av glasflaskor. Men bara cirka 10 procent av all plast. 

Dessutom använder vi allt mer plast. 1,6 miljoner ton per år i Naturvårdsverkets senaste beräkning – en ökning med 300 000 ton på sju år.

– Plast är lätt och billigt och bra till mycket men både tillverkning och förbränning är problematiskt för klimatet, säger Åsa stenmark, plastflödesexpert på Naturvårdsverket.

Plasten förbränns och blir klimatbov

Ökade mängder plast i soporna gör fjärrvärmeverken till några av landets största utsläppare. 

Många fjärrvärmeverk har slutat med olja och kol och använder istället biobränslen och sopförbränning; det gäller bland annat Gärstadsverken i Linköping som ändå har ökat utsläppen senaste sju åren. Förklaringen heter plast.

Stockholm Exergi är störst i landet på sopförbränning, man tar emot en miljon ton sopor per år. 18 procent av vikten är plast. 

– Det betyder att 40 procent av kolinnehållet i soporna kommer från plast, säger vd Anders Elgerud.

Totalt ger avfallsförbränningen utsläpp på 2,6 miljoner ton växthusgaser, det gör sopeldning till landets största industriella utsläppare efter SSAB. Större än giganter som Cementa och Preem.

Sortera mer och använd mindre

Av förpackningar i plast sorteras cirka 30 procent ut. Men den siffran är lite missvisande. Hushållen sorterar bara ut 18 procent. Industrin är alltså lite bättre. Men inte ens den utsorterade plasten återvinns på bred front. 

Många mörka plaster och olika laminat är svåra att återvinna. I praktiken bränns även det mesta av det som sorteras ut – med stora CO2-utsläpp som följd. 

Tillverkarna har här ett tungt ansvar, men Naturvårdsverket tycker fler aktörer borde bättra sig. 

– Tillverkarna behöver göra produkter som går lättare att återvinna, industrin och hushållen behöver bli bättre på att sortera och inte minst behöver vi totalt använda mindre plast, säger Åsa Stenmarck.

FAKTA: Så stora mängder återvinns

Glas  93% 

Burkar/PET-flaskor  84% 

Papper  75% 

Plastförpackningar 28%

Plast totalt 8 -10 % 

 Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.