Nu har det blivit dags att lägga sin röst inför EU-valet – klockan 08.00 öppnade vallokalerna runtom i landet. Valtemperaturen har höjts allt mer och de senaste dagarna har både partiledarna och partiernas toppkandidater rest land och rike runt för att locka till sig fler röster i dagens val.
Det är inte konstigt, det är välkänt att det är många väljare som bestämmer sig först den sista veckan för vilken valsedel de ska lägga i valurnan. Och enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio blir deltagandet högt.
Hela 56 procent av de svarande i en webbenkät uppger att de kommer ta sig till valurnorna. Vid den senaste mätningen för två veckor sedan låg siffran på 49 procent och vid förra EU-valet 2009 var deltagandet 45,5 procent.
– På slutet har intresset verkligen tagit fart. Framförallt bland unga, säger Karin Nelsson på Inizio till Aftonbladet.
Sociala medier spelar in
Enligt Nelsson har intresset för att rösta ökat i alla åldersgrupper, förutom för de födda på 1930-och 40-talet. I denna grupp uppger i stället fler att de inte tänker rösta.
– Det här är första gången vi har ett val där sociala medier spelar en stor roll, och många politiker har varit bra på att utnyttja det, säger Karin Nelsson.
I webbundersökningen har 3.302 personer tillfrågats under perioden 6-8 maj och 2.310 personer under perioden 21-23 maj.
Många bestämmer sig sista veckan
Enligt SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson är det mer än fyra av tio som vid de tidigare EU-valen uppgett att de bestämt sig den sista veckan.
”Det svenska valforskningsprogrammets stora väljarstudier visar att i de fyra Europaparlamentsvalen har andelen väljare som uppger att de bestämmer partivalet sista veckan varierat mellan 42 och 46 procent” skriver han på svt.se.
Unik debatt
I SVT:s utfrågningar inför valet är det partiernas toppkandidater som har stått i fokus. Men under den sista veckan har partiledarna tagit allt mer plats. I torsdags morse ställde Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt upp på en debatt i SVT:s Gomorron Sverige, den enda EU-debatten mellan de båda.
Rekordet för förtidsröstande slogs tidigt. När SVT besökt lokaler för förtidsröstning har röstmottagarna vittnat om att det är fler förtidsröster än tidigare.
– Vi har märkt en markant ökning, vi har inte direkt haft någon rusning hit, men klart fler än förra gången, säger röstmottagaren Sivert Eklund i Tingsryd.
De svenska vallokalerna stänger klockan 21. Samtidigt presenteras prognosen från SVT:s stora vallokalsundersökning på svt.se och i SVT:s valvaka i SVT1.
Vid klockan 23, samtidigt som vallokalerna stänger i Italien, väntas sedan resultaten från Sverige presenteras.
Tidsschema
14.00 SVT:s direktrapportering börjar på svt.se
14.30-17.00 Chatta med våra utsända reportrar runt om i Europa
20.00 Valvakan börjar på svt.se och i SVT1
Gäster: Bland andra Mona Sahlin, Gunilla Carlsson, Henrik Torehammar, Cecilia Malmström, Birgitta Ohlsson, Sören Holmberg.
21.00 Prognosen från vallokalsundersökningen presenteras
23.00 Första resultaten väntas