Barbro Westerholm föddes 1933 i Stockholm. Hon tog läkarexamen vid Karolinska institutet och 1979 blev hon Socialstyrelsens första kvinnliga generaldirektör. I den rollen var hon också med och tog bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet.
Kämpade för hbtq-rättigheter
1988 valdes Barbro Westerholm in i riksdagen som ledamot för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna). Där blev hon en tydlig förespråkare för hbtq-personers rättigheter, bland annat genom att arbeta för införandet av en partnerskapslag.
– Utan hennes enträgna politiska arbete skulle situationen se annorlunda ut även för dagens unga hbtqi-personer i Sverige. Regnbågssverige sörjer nu, säger Carl Otto Engberg, förbundsordförande för hbt-liberaler.
Pehrson: Stor saknad
Totalt tjänstgjorde Barbro Westerholm i riksdagen i 27 år, mellan 1988–1999 och 2006–2022. Hon var även ordförande för Sveriges pensionärsförbund och har gett ut memoarboken ”Om att aldrig ge upp”.
– Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet. Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället, säger Johan Pehrson, Liberalernas partiledare i ett pressmeddelande.