Malin Griffiths Berggren kurator från bris berättar hur föräldrar kan lindra barns oro över pengar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Barn märker om något är fel även om du inte berättar för dem”. Hör kuratorn Malin Griffiths Berggren lista olika sätt som föräldrar kan prata om och lindra sina barns oro över pengar. Foto: SVT/Storyblocks

Barn mer oroliga för familjens ekonomi i samtal till Bris – så kan du som förälder hjälpa

Publicerad

Tankar om familjens ekonomi är nu ett växande orosmoln för barn som ringer in till Bris. Som vuxen kan man hjälpa till att lindra barnets ångest.

– Vi ser att samtalen om ekonomisk utsatthet ökar, säger Malin Griffiths Berggren, kurator på Bris.

”Hur gammal måste jag vara för att kunna jobba? Jag vill kunna hjälpa min familj med pengar.”

”Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar.”

Det här är exempel på vad barn lyft i samtal till Barnens rätt i samhället under våren. Enligt organisationen har det skett en förändring sedan hösten 2022 – barn oroar sig allt mer för el- och matpriser och märker av vuxnas bråk om ekonomi.

– Det ansvar barn tar sticker ut. De vet mycket väl om vad föräldrarna kämpar med, vilken typ av ekonomisk utsatthet man är i, säger Malin Griffiths Berggren, kurator på Bris.

Sommar ett orosmoment för barn

Ett sommarlov där familjer som har råd reser igen efter pandemin gör att klyftan mellan rika och fattiga barn blir synligare.

Överlag brukar barns samtal inför sommaren handla om just oro inför ett långt uppehåll från skola och bristen på annan vuxennärvaro utöver föräldrar. Särskilt om man har en missbrukande förälder eller en mamma eller pappa som lever med psykisk ohälsa.

– Ur den ekonomiska aspekten pratar barn om hur det är när familjen inte kan hitta på saker. Att man inte kan tacka ja till kompisar, även om det bara är att åka ut och cykla, för skulle kompisarna köpa något då så kan de inte göra det, säger Malin Griffiths Berggren.

Det kan göra att barn oftare väljer att vara ensamma hemma menar Bris-kuratorn. Utrymmet för att göra meningsfulla saker krymper.

Att vara proaktiv och fråga barn hur deras tankar går kring pengar, kan vara ett sätt att lindra oro. Se kuratorns tre råd i klippet ovan.

Hit kan du vända dig för stöd:

För barn:

Bris stödlinje för barn upp till 18 har öppet som vanligt hela sommaren, det vill säga dygnet runt, och nås på 116 111. Även chatt och mejl håller öppet. Telefonstöd finns även på ukrainska och engelska.

Jourhavande kompis drivs av Röda korset och vänder sig till dig upp till 25 år. Chatten har under sommaren öppet tisdag och torsdag 18-22 och söndag 14-17.

Du kan också kontakta vårdcentralen eller barn- och ungdomspsykiatrin om du mår dåligt. Hitta din närmsta mottagning på 1177.se

För vuxna:

Bris telefon till vuxna som vill ha stöd om barn nås på 0771- 50 50 50 och finns på svenska, engelska, och arabiska.

Bris stödlinje för idrottsledare 077-400 00 42, öppet alla vardagar kl. 9-12.

Om ett barn i din närhet far illa kan du kontakta den barnavårdscentral barnet är inskrivet på eller anmäla det till socialtjänsten i din kommun. Jobbar du inom till exempel skolan eller förskolan är detta en skyldighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.