Gun Malmquist. Foto: SVT

”Barn ska inte behöva betala när föräldrar dör”

Uppdaterad
Publicerad

Gun Malmquists föräldrar avled utan besparingar. För pappan stod Stockholms stad för en enkel begravning, men när mamman avled hade hon flyttats till ett äldreboende i Haninge och där var det mycket svårare att få bidrag.

– Skillnaden var enorm, i Skarpnäck var det ingen diskussion alls, de betalade en enkel begravning och en askgravplats med en bronsplatta, medan Haninge kommun var dåliga på information och spelade mycket på känslor och tyckte att jag skulle betala själv, säger Gun Malmquist.

Inga pengar till kista

Kista, grav och dödsannons ingår inte i den allmänna begravningsavgiften utan ska täckas av dödsboet. I fallet med Guns föräldrar fanns inga pengar överhuvudtaget till det, och även om deras barn själva kunnat stå för kostnaden blev det till en principsak.

– Jag visste att barn inte ska behöva betala sina föräldrars begravningar om de inte skaffat sig en försäkring och i det här fallet fanns det ingenting. Det var aldrig problem med pengar, utan jag vill nyttja den rättighet jag vet att man har, säger Gun Malmquist.

Haninge kommun rättade sig efter förvaltningsrättens beslut och betalade 5 000 kronor för den bronsplakett som pryder askgravplatsen. Oftast ingår inte gravsten när någon ber om hjälp i kommunen, uppger Xerxes Fallah, chef för socialförvaltningen i kommunen.

– Vi gör alltid en individuell bedömning, men om inte särskilda skäl finns så beviljar vi inte gravsten eller dödsannons. Det är en politisk bedömning, säger han till SVT.

”Kan kännas pinsamt”

Med en riktlinje på 10 640 kronor för en begravning ligger kommunen bland de lägsta i landet. Enligt Xerxes Fallah har man gjort en upphandling och utgår från det lägsta priset i den upphandlingen.

Gun Malmquist anser att fler bör använda sig av rätten att socialtjänsten står för kista och andra begravningskostnader när det inte finns pengar i dödsboet.

– Det kanske kan kännas lite pinsamt att be om hjälp med det, som om att man är helt utblottad, men jag tycker att när alla har den rättigheten, ska den nyttjas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.