Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnen på Backluraskolan resonera kring traditionen att gå påskkärring: ”Man kanske vill klä ut sig till andra saker” Foto: Rebecka Haglund

Barnen om påskkärringens status: ”Vanligare att klä ut sig på Halloween”

Uppdaterad
Publicerad

Att gå påskkärring är en svensk-finsk tradition som barn ägnat sig åt i över hundra år. Men nu menar flera historiker som SVT har pratat med att påskkärringen kan vara på väg bort.

– Jag tror det är mest vanligt att man klär ut sig på Halloween, säger Penny Garcia i klass 2B på Backluraskolan i Hässelby i västra Stockholm.

Att barn klär ut sig till påskkärringar och knackar på i grannskapet för att be om godis är för många ett självklart inslag i påskfirandet. Men är traditionen på väg att försvinna?

Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, tror att påskkärringarna kommer finnas kvar ett bra tag till, men att det blivit lite ovanligare.

– De äldre barnen har andra saker för sig, säger han i torsdagens Aktuellt.

I videon berättar barn i Backluraskolan om sina tankar kring påsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.