Foto: SVT

Psykolog: ”Sätt inte barnet i förskolan”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och psykologen Eva Rusz möttes i en hätsk debatt om förskolegrupper i Aktuellt.

– Sätt inte barnet i förskolan, det är för stora grupper för det, säger Eva Rusz, psykolog, som tips till föräldern som är på väg att sätta sin ettåring i en förskola med en barngrupp på 25 barn.

Att barngrupperna är för stora är något som riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) håller med om, men att stanna hemma är inte den rätta vägen att gå, enligt henne.

SVT granskar förskolan

– Det är klart att jag delar den här oron, jag har själv barn i förskolan där jag tycker att grupperna är för stora och det måste man göra någonting åt. Men inte bara säga ”håll barnen hemma”, du måste arbeta och det är inte många som har möjligheten att stanna hemma. Vi måste trycka på politiskt. Skolverket har en rekommendation på omkring 15 barn, det är dags att reglera det starkare, säger hon i Aktuelltstudion.

”Öka kunskapen”

Psykologen Eva Rusz menar att man måste öka kunskapen om vad barn behöver, och att det är extra sårbart för vissa barn att vara i stora barngrupper och utsättas för stress i åldern när man utvecklas väldigt snabbt, alltså mellan 1 och två års ålder.

– Barnen är då inne i en separationsfas då de behöver en trygg famn. Är det då för stora barngrupper och de upplever stress så kan det för vissa barn bli hämmas i sin utveckling, säger hon.

Att förskolan skulle handla om att ersätta föräldrarna håller inte Rossana Dinamarca med om, utan menar att barnomsorgen är en pedagogisk verksamhet som i forskning visat sig ha väldigt positiva effekter för barn som börjar förskolan tidigt. ”Det är ingen som tror på att vi kan gå tillbaka till något hemmafruideal”, säger hon.

– Som politiker måste du bli lite mer upplyst tycker jag, för i dag pratar barnpsykologer, läkare och terapeuter världen över om att anknytningsteorin är någonting som vi måste ta till oss. Och istället för att dissa om hemmafruideal måste man vidga sina vyer och ta till sig, svarar Eva Rusz.

Se hela debatten i klippet ovan.

Rättelse

2012-12-05 08.30: Tidigare i den här texten fick Eva Rusz titeln barnpsykolog. Detta är nu ändrat till den korrekta titeln, psykolog. (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet